BEDRIFTSTEKNOLOGI

Justice mener Microsoft bryter monopolforliket

USAs justisdepartement mener en musikklenke i Windows XP bryter med forliket i monopolsaken.

21. okt. 2003 - 10:14

I den amerikanske og andre lokaliserte utgaver av Windows XP er det en lenke i standardmappen "My Music" (under "My Documents"), merket "Shop for Music Online". Klikkes det på denne lenken, føres man gjennom Microsofts nettleser Internet Explorer – selv om man har innstilt en annen nettleser som standard – til nettstedet WindowsMedia.com som er en reklamespekket portal for online musikkforretninger, videoforretninger og radiokanaler med et bestemt forhold til Microsoft.

Advokater fra USAs justisdepartement og de 19 delstatene som var med på den store monopolsaken mener denne lenken strider mot betingelsene i monopolforliket. De har levert en formell klage til dommer Colleen Kollar-Kotelly og til ekspertkomiteen som skal overvåke at Microsoft følger opp forliket. Det er først og fremst det at lenken åpner et vindu i Internet Explorer i stedet for i brukerens oppgitte standardnettleser som myndighetene mener bryter forliket.

I forliket heter det blant annet at Microsoft kan bare insistere på å lansere egne programmer i tilfeller der konkurrerende programvare "unnlater å implementere et rimelig teknisk krav".

Microsoft har sagt seg villig til å diskutere en løsning med myndighetene, samtidig som de hevder at lenken ikke bryter med betingelsene i monopolforliket.

Partene og dommeren møtes til "status samtale" fredag.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.