BEDRIFTSTEKNOLOGI

Justisdepartementet etablerer TETRA-pilot

En TETRA-pilot til 15 millioner kroner skal etableres i regi av Justisdepartementet for blant annet å evaluere om systemet skal bli nødetatenes fremtidige kommunikasjonssystem. En full utbygging av TETRA for nødetatene i Norge vil koste mellom halvannen og to milliarder kroner.

Frode Eriksen
8. feb. 1999 - 09:25

En arbeidsgruppe med representanter fra justis-, sosial- og helse-, kommunal- og regiondepartementet skal i løpet av halvannet år legge frem sine TETRA-konklusjoner. En av løsningene kan være at TETRA velges som standarden for nødetatenes nye kommunikasjonssystem i Norge. En utbygging av et slikt nett vil kunne koste mellom halvannen og to milliarder kroner.

I dag har nødetatene flere ulike sambandsløsninger. Blant de finnes EDACS, som benyttes av politiet på Østlandet, og ble "arvet" etter Lillehammer-OL. Imidlertid er erfaringene med dette og andre system at de ikke alltid fungerer etter intensjonen, noe nødetatene sjelden har råd til.

- Piloten er i stor grad organisasjonsmessig begrunnet. En utbygging av det såkalte TETRA-sambandet i hele landet er en stor sak. Ved å begynne med en pilot setter vi dette på den økonomiske dagsordenen. Samtidig skal piloten vise hvordan utstyret i dagens vaktsentraler kan integreres mot det planlagte nødsambandet. Sentrale personer vil få opplæring. Samtidig er det mulig å teste aktuelle varianter av eiere, drift og leverandører, sier prosjektleder i Justisdepartementet, Tor Helge Lyngstøl.

Et nytt nasjonalt nødsamband er beregnet å koste mellom 1,5 og 2 milliarder kroner. Justisdepartementet vil nå vise nødetatene hvilke muligheter de får i et felles samband.

- I Finland og Belgia har myndighetene allerede satt i gang nye nødsamband av den typen Justisdepartementet nå vil teste ut. Svenskene har akkurat gjort ferdig en utredning som anbefaler TETRA, sier prosjektleder i Nokia telecommunications, Morten Græsli.

Piloten vil avdekke radiodekningen for sambandet og gi en pekepinn om hvor mange radiostasjoner som behøves. Piloten kvalitetssikrer også den omfattende spesifikasjonen som skal utarbeides før et mulig innkjøp. Forhåndstesting reduserer også faren for senere uforutsette problemer og overskridelser.

- I første omgang tilbyr vi politi, brannvesen og ambulanse å delta i pilotsambandet. De rene kostnadene til utstyr og montasje er omkring 10-15 millioner kroner og vi arbeider med å ordne en felles finansiering fra nødetatene, sier Lyngstøl.

Justisdepartementet vil unngå å binde seg til spesielle leverandører og vurderer derfor å lease eller leie utstyr. Departementet håper å komme i gang til høsten.

Schengen-landene vil trolig velge TETRA som sin løsning på et felles, operativt kommunikasjonssystem for politisamarbeidet. I dag er TETRA allerede i bruk hos ElTele Øst med Oslo kommune som kunde og er tatt i bruk på Gardermoen hovedflyplass.

Fakta om TETRA:
- TETRA står for Trans European Trunked Radio Access (alternativt Terrestrial Trunked RAdio) er et lukket mobilt sambandssystem, basert på aksessmetoden TDMA, fire tidsluker (7,2 kBits/s per tidsluke), variabel datarate fra 2,4 til 28,8 kBit/s. TDMA (Time Division Multiple Access) er grunnlaget for både NMT- og GSM-standarden.

- TETRA er en åpen standard og dekker flere behov for gruppekommunikasjon enn dagens mobiltelefonsystemer.

- Alle europeiske land unntatt Frankrike støtter standarden.

- Tetra MoU (Memorandum of Understanding) har 66 medlemer fra 19 land, der de viktigste utenfor Europa er USA, Singapore og Japan.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.