K6-III lanseres mandag

AMD lanserer mandag sin nye prosessor, kalt K6-III. Prosessoren skal først og fremst konkurrere med Intels Pentium III.

AMD lanserer mandag sin nye prosessor, kalt K6-III. Prosessoren skal først og fremst konkurrere med Intels Pentium III.

AMD skal i dag lansere selskapets hittil kraftigste prosessor, K6-III. Prosessoren har tidligere vært kjent som Sharptooth og K6-3. Selskapet endret nylig skrivemåten til romersk framstilling av tretallet, slik at navnet likner mer på Intel Pentium III.

K6-III kommer i første omgang i en 400 MHz-utgave, men i løpet av mars vil det også komme en versjon med 450 MHz klokkehastighet. Prisen på de to prosessorene ventes å bli henholdsvis 284 og 476 dollar.

Til News.com sier Dana Krelle, visepresident for markedsføring hos AMD, at 450 MHz-utgaven av K6-III kommer til å bli den raskeste brikken på markedet.

- Den vil bli raskere enn Pentium III 500 Mhz, sier han.

Dette kan være noe tidlig å komme med en slik påstand, siden Intel ikke har offentliggjort ytelsesmålene til Pentium III ennå. Men tester utført av andre enn Intel, viser at ytelsesøkningen i forbindelse med vanlige oppgaver ikke er stor i forhold til Pentium II med samme klokkehastighet. Men både Pentium III og K6-III har inkompatible utvidelser av instruksjonssettene som først kan sammenliknes når det kommer programvare som støtter begge utgaver.

En fordel K6-III har i forhold til Pentium III er det integrerte, sekundære hurtigminnet. Dette minnet, som er på 256 kB, arbeider med samme klokkehastighet som resten av prosessoren. I Pentium III er dette hurtigminnet dobbelt så stort, men klokkehastigheten er kun halvparten av det resten av prosessoren arbeider med. Først til høsten skal også Pentium III få integrert, sekundært hurtigminne.

I tillegg til dette sekundære hurtigminnet, støtter K6-III også et tertiært hurtigminne på opptil 2 MB. Utstyrt med et slikt hurtigminne, skal en 400 MHz K6-III ifølge AMD kunne utkonkurrere en 500 MHz Pentium III.

Det er usikkert hvor godt K6-III kan plassere seg i markedet. Prosessoren må ha store fordeler i forhold til Pentium III hvis kundene skal kjøpe den. Både pris og ytelse er viktig, men også mulighetene å framtidige oppgraderinger har stor betydning. K6-III og Pentium III har ulike grensesnitt mot hovedkortet og kan derfor ikke byttes om hverandre.

Når AMD i dag lanserer K6-III, skjer dette tre dager før Intels offisielle lansering av Pentium III. Dette vil skaffe AMD en del oppmerksomhet, noe selskapet behøver, for Intel har et markedsføringsbudsjett på 300 millioner dollar for Pentium III.

Til toppen