BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kaares Kuriöse Kaaseri, Kompletts Keramikk og andre Kioskveltere

En student på NTNU kjøpte sin første PC allerede i 1996, men har enda ikke lært hvordan han skal få den til å skrive æ og å. Hvordan skal dette ende? E-handelsdramaet fortsetter. Les også om Kompletts keramikk og AMDs brennende tordenfugl.

29. okt. 2001 - 07:57

I kjølvannet av artikkelen "En Komplett Data-idiot" har debatten gått friskt på digi.no sine debattsider. Et høydepunkt blant mange glitrende innslag er nedenstående innlegg fra en Kaare Hövik, som etter email-adressen å dømme er student ved NTNU.



+Pilen viser deg hva Kaare skriver
Fra PC-ens barndom husker jeg de mange lange årene hvor de særnorske tegnene æ, ø og å var et problem. Men Kaare, det er over nå. Prøv å trykk på tasten til høyre for "P", og se om det ikke dukker opp en "Å" denne gangen. Prøv deretter de to til høyre for "L". Der skal det vanligvis være mulig å finne "Ø" og "Æ", i den rekkefølgen. Hvis du leste digi.no litt oftere, ville du visst for lenge siden at dette problemet er en saga blott. Nå får du vel ikke denne beskjeden før i april. Hvis noen medstudenter av Kaare leser dette, kan dere vel vise ham de nye tastene, eller hva?

Nuvel. Det må sies at jeg er ingen hardware-mann, Kaare. Jeg holder meg til de mykere delene av vår industri. Software er mer min greie. Jeg setter meg gjerne bak rattet, men mekker ugjerne. Mange har påpekt at jeg derfor burde holdt meg unna kjøp av PC på nett. Det er et interessant synspunkt, høyst inkompatibelt med den alminnelige oppfatning om at nettet skal bli en stadig viktigere salgskanal. Dersom det bare skal være en salgskanal for langt viderekomne, begrenser markedet seg kraftig, enten det er PC-er eller matvarer som er målet for den kjøpesugne.

Historien om mitt PC-kjøp ser i alle fall ut til å få en lykkelig utgang. PC-en suser avgårde på et miljøvennlig støynivå, dog ikke helt på ADSL ennå. ADSL-en kom nemlig ikke lenger enn til stua. NextGenTel, som hadde lovet å komme en gang mellom 7:30 og 16:00 den 25. oktober, holdt løftet. Montøren kom allerede i 9-tiden, og var ikke fra NextGenTel, men Bravida. Han fikk strukket kabler så raskt som bare det. Da han gikk, var det eneste sporet etter ham en hvit boks ved siden av telefonuttaket.

Men dette var faktisk et par bokser mindre enn forventet. En av de trivelige imøtekommende mailene NextGenTels folk hadde sendt meg var en invitasjon til å lufte ytterligere ønsker de kunne viderebringe til montøren før han kom, et ekstra uttak eller to for eksempel? Jeg svarte at jeg gjerne ville få satt opp uttak både på det ene og det andre rommet i tillegg til stua, og kanskje de kunne ta med en hub også?

Men tror du de leser svarene på de hyggelige mailene de sender ut? Njet. Det er lett å være på tilbudssiden når svar-mailene bare rutes rett inn i et digert digitalt hull. Bravida-mannen hadde ikke fått noen spesielle beskjeder, men forsøkte likevel å løse problemet for meg der og da ved å forsøke å tilkalle en viderekommen kabelstrekkerkollega. Vår mann var visst sertifisert for første punkt bare. Men kollegaen var opptatt til niende november. Foreløpig er derfor surfingen begrenset til PC-er som er mindre enn en kabellengde fra stua, hjørner og andre hindringer inkludert.

Senere samme dag kom det ikke bare én pakkelapp i posten, men to. Den ene var fra NextGenTel slik jeg intenst håpet. De skulle nemlig sende meg et ADSL-modem. Den andre var fra Komplett Data i Sandefjord, og det var ikke like ventet. Siden min omtalte biltur har jeg ikke hatt mer å bestille av eller med dem. Men det viser seg at Komplett Data leser digi.no. Merk deg det, Kaare. Komplett Data leser digi.no. På pakkseddelen stod det "2 stk Komplett kaffekrus, røff design". Og det var nettopp det det var. 2 stykk Komplett kaffekrus, sorte, med en røff liten Komplett-logo. Pris 0,00 + moms og en beklagelse for den kjedelige opplevelsen.

Litt smøring hjelper alltid på humøret til en gammel datajournalist. Jeg smilte hele veien til vannkokeren, fikk bootet opp med en spiseskje pulverkaffe, og satte meg ned med den andre pakken - ADSL-modemet.

Det gikk fort. En ledning her og en der, siste inn i nettkortet på PC-en. Dermed var jeg online. Messenger'n skreina med bremselyden sin mens jeg fremdeles trodde jeg var offline, og enda en junk-mail raste inn i hotmail-kontoen min.

Ikke bare var jeg online. Jeg var alltid-på-online. Jeg var nesten-som-ekte-bredbånd-alltid-på-online. Jeg lastet opp bilder av Nokia mobiltelefoner fra en IT-avis, og den fortalte meg at jeg gjorde det på mer enn 1.000 kilobit i sekundet.

Wow.

Jeg - og ikke minst husets håpefulle - startet straks nedlastingen av opptil flere store datafiler med filmer vi aldri ville sett på kino, TV eller leid på video, og som vi antakelig ikke kommer til å se på PC-ene heller. Diskusjonen om meningsfylt innhold på bredbånd vil få to nye aktive meningsbærere fra denne husstanden. Men den får vi ta ved en annen anledning.

Blant de mange megabyte .avi-filer, er det en nedlastet video jeg har sett. Den har jeg til gjengjeld sett mange ganger. Det er filmen Tom's Hardware Guide har laget om hvordan det går når man fjerner CPU-vifta fra de råeste prosessorene fra Intel og AMD. Komplett Data-idiot-lesere vil erindre at dette er en relevant problemstilling for meg. Kanskje for deg også?

Min AMD Athlon "Thunderbird" 1,4 gigahertz prosessor kommer ikke spesielt godt fra testen. PC-en min bør åpenbart ikke overlates til seg selv. Hvis du studerer den nedenstående URL-en til historien vil du allerede få et innblikk i testresultatet. CPU-en smeltet ned på mindre enn et sekund. Skremmende. Slike videoer skulle vært forbudt for voksne. Du kan selv se den, og lese resten av historien på og omkring:

Tom's Hardware Guide: AMD Athlon 1.4 GHz (Thunderbird) - System Crash / Death Of Processor

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.