Kabelsurf gav gåsehud

digi:media fikk et blikk inn i framtiden på en pressekonferanse i Oslo i dag. Det vi så gav oss gåsehud. Vi snakker om Internett via kabelnett fra Janco og Schibsted Nett. Uansett hva de vil ha oss til å tro, så er det derimot framtiden vi snakker om. Og den ligger lenger unna enn første november.

digi:media fikk et blikk inn i framtiden på en pressekonferanse i Oslo i dag. Det vi så gav oss gåsehud. Vi snakker om Internett via kabelnett fra Janco og Schibsted Nett. Uansett hva de vil ha oss til å tro, så er det derimot framtiden vi snakker om. Og den ligger lenger unna enn første november.

Schibsted Nett

Mens Telenor "velger å vente" med sin kabel-tjeneste, lanserer Janco Kabel-TV og Schibsted Nett sitt kabel-tilbud i morgen. Men det er to vesentlige forhold som gjør at dette tilbudet ikke vil utnytte hele sitt potensiale før en stund inn i neste år.

For det første, er det bare et lite fåtall husstander som kan ta tjenesten i bruk fra i morgen av. For det andre, vil ikke Schibsted Nett vinne VM i bredbåndsinnhold slik situasjonen er i dag.

Det man kan si, derimot, er at nettbruk via kabel-nettet medfører en vesentlig hastighetsøkning i nedlasting av filer. Og demoen som ble presentert på en pressekonferanse i Oslo i dag var mildt sagt fryktinngytende bra. Mer enn noe annet, lignet demoen CD-Rom i hastighet og design, og innholdsmessig gav denne demoen flere hint om hvordan Schibsted Nett tenker i forhold til innholdsutvikling. Vi ble presentert videofilm fra et hus som var til salgs og et system for bestilling av kinobilletter på et nasjonalt plan. Sistnevnte eksempel inneholdt selvfølgelig filmtrailere.

Demoen er utviklet av en nykommer på multimediafronten. Yazz Production har jobbet med film og video i et par år, og begynner nå å omstrukturere seg for å jobbe mot multimedia. Yazz fikk 200.000 kroner for sitt arbeide med demoen.

Hastigheten på demonstrasjonen av nedlasting av filer som er tilgjengelig for alle i dag, lå på rundt 200 kilobit i sekundet - ergo rundt 70 ganger raskere enn det som er vanlig med et 28.800-modem. Ikke 350 ganger raskere som det reklameres med. Den hastigheten er basert på det maksimale potensiale i nettet, og ikke det reelle potensialet per i dag.

Det er også viktig å merke seg at denne kabeltjenesten kun vil være raskere ved trafikk fra husstanden og inn til Schibsted Netts server. Derfor vil det stilles store krav til SN om utvikling av innhold på webserveren etter hvert som kundene kommer til. For hva er vitsen med å investere i nettoppkobling via kabelnettet hvis man allikevel bare bruker tjenester på andre servere enn SNs, og hastigheten allikevel ikke blir høyere enn ved bruk av et vanlig 28.800-modem?

Foreløpig er det bare et fåtall husstander i Oslo som har mulighet til å kjøpe denne tjenesten fra Janco og Schibsted Nett. Begrensningen går i første rekke på om hussentralen for kabelnettet er oppgradert til å takle nettrafikk. 15.000 - eller omtrent 10 prosent - av Jancos husstander har i dag et slikt internt nett. Hver enkelt husstand må betale 250 kroner i modemleie i måneden, og 167 kroner i måneden for abonnement hos Schibsted Nett. Skal man oppgradere nettet til å takle denne typen kabel-trafikk, snakker vi om en investering som på det billigste er mellom 300 og 600 kroner, og på det dyreste rundt 2.500 kroner per husstand. PC-en som skal brukes trenger et ethernett-kort, som koster i underkant av 1000 kroner.

Og da er alle kostnader ved nettbruk over kabelnettet betalt. Brukeren betaler ikke tellerskritt, og omgår dermed en av de største utgiftspostene ved nettbruk fra hjemmet.

Til toppen