Kafeene overvåker kafégjestene

digitoday.no har foretatt en rundspørring blant internettkaféer i Norge. Konklusjonen er klar: kaféinnehaverne er svært klar over faren for piratkopiering og må agere deretter.

- Vi tilbyr brenning, men vi kontrollerer hva folk bruker det til, sier daglig leder Per Lund ved HardDisk Café i Alta.

Han understreker at det ikke alltid er like lett å kontrollere akkurat hvilke filer som havner på CD-ene, men at kaféen ikke tillater brenning av ulovlig materiale.

Ved Moss Internettkafé tillates ingen CD-brenning, og kaféen praktiserer også grundig overvåkning og loggføring av alt som skjer på maskinene.

- Det er fordi vi ikke vil ha noe bråk om brenning av forskjellige ting, sier en talsmann for kaféen til digitoday.no. Selskapet bak kaféen har forretninger også på mange andre felter innen Internettmarkedet og ønsker å unngå unødvendige konflikter i forhold til kafédriften.

Også andre Internett-kaféer digitoday har snakket med praktiserer overvåkning og kontroll av brenningen.

Per Lund vedHardDisk Café reagerer likevel på at IFPI Norge ba Cafédotcom i Trondheim om å fjerne Napster og AudioGalaxy fra sine datamaskiner.
- Det er ikke forbudt å ha Napster installert. Vi har det på våre maskiner, og de må gjerne gå til sak. Generelt kan du si at det er enkelt å finne musikk på nettet, men skal du laste ned og brenne en hel CD fra en eller annen treg server, så har du snart brukt like mye penger som CD-en koster i butikken.


Lund mener uansett at platebransjen ikke vil kunne stoppe piratkopiering gjennom å forby programvare som Napster eller AudioGalaxy eller noen av de talløse andre musikk-finnerne som eksisterer.

- Det er like enkelt å finne musikk på MIRC (chat, red. anm.), bare at man selv må skrive hva man vil ha. Og det vil de aldri kunne stoppe, sier han.

Til toppen