Kaffe latte og litt lokalinfo, takk!

De neste månedene testes verdens første sone med blåtann på en trendy kaffebar i en sidegate til urbane Majorstua i Oslo. Teleselskapene vil finne ut hvilket nettinnhold du ønsker å bestille når du sitter på kafé.

Sleng leg'en på disken og be om en kaffe latte og PDA, så blir du prøvekanin for det nyeste nye innen lokal informasjon og nettsurfing. I et felles prosjekt tester Telenor Mobil, Birdstep, HP og Ericsson ut hvordan kaffebargjestene faktisk bruker innholdstjenester via ferdigkonfigurerte PDA-er som en kan få låne i baren.

Planen er å finne fram til hva kaffegjestene faktisk vil betale for.

Utviklingssjef i Birdstep Technology ASA, Eldar Patrick Sofienlund, sier til digi.no at målet med prosjektet er å teste ut hvordan folk faktisk bruker tjenestene. På forhånd er det laget en markedsundersøkelse som er basis for de tjenestene som er ferdig satt opp på hjemmesiden som kaffeslurpende gjester først kommer til. Overraskende nok så var det ikke nyheter og e-post som var de hotteste tilbudene markedsundersøkelsen viste. Blant tilbudene er varer og tjenester en kan handle i nærheten, lokale buss- og trikketider, lokal chat, sjakk og en børstjeneste, foruten mulighet for å bestille biletter til kino, opera og liknende.


Sofienlund sier at det etter hans kjennskap er verdens første blåtannsone (eller bluetooth på nynorsk) som nå skal testes ut i Oslos kafémiljø.

- To nye tester er under planlegging (gjerne i andre miljø), forteller forretningsutvikler i Telenor Mobil, Ole Hartvig Bjerknæs-Jacobsen. Til digi.no sier han at en av tjenestene er en jukebox, der kundene via PDA-en kan velge musikk, som så blir plassert i en eventuell virtuell kø og spilt av på lokalets musikklanlegg via en egen server.

- Kafé-verten syntes det var en god idé, så slapp en å la alle CD-ene flyte rundt. Utvalget er imidlertid kanskje litt begrenset. Her er det litt jazz-preg, sier Bjerknæs-Jacobsen.

På en sentral server, selve hjernen i opplegget, ligger all lokal informasjon lagret som uten spesielle forsinkelser kan nås ved hjelp av PDA-ene. Ventetid blir det først når en skal logge seg ut av lokalnettet og bevege seg videre ut på Internett. Men har du tid fungerer det også for de nettsteder som har latt seg overtale til å lage egne PDA-versjoner.


Etter et par måneder skal de tre testene som da skal være etablert i Oslo evalueres, og prosjektdeltakerne skal bestemme den videre veien.

I demofasen er PDA-utlånet gratis, og en viktig del av opplegget er å finne fram til fungerende betalingsmodeller. Har du din egen blåtannboks er du også velkommen til utestedet Kaffepikene, for den lokale blåtannsonen håndterer alle blåtannbokser. Nå jobbes det også med å skaffe en blåtann-printer, som gjør at en kan skrive ut bussrutene en vil ta med seg og plukke kopien med seg før en går.

Til toppen