Kameratelefoner snart gode nok for papir

Fotobransjen mener at bilder tatt med den kommende generasjonen av kameratelefoner vil være gode nok for papirkopier.

Mobiltelefoner med innebygd digitalkamera er på kort tid blitt allemannseie. Mer enn 800.000 nordmenn ventes å kjøpe en kameratelefon i år, ifølge informasjonssjef Erik Andersen i Elektro- og elektronikkbransjen. Dette utgjør halvparten av det totale mobiltelefonsalget. Men den tekniske kvaliteten på bildene har til nå vært lite å skryte av.

Kameratelefonene som kommer nå får vesentlig høyere oppløsning og bedre optikk, skriver Fujifilm Norge i en pressemelding. Blant annet Nokia vil komme med en kameramobil med en bildeoppløsning på én million billedpunkter.

- Kameraene får stadig flere billedpunkter, og snart vil en oppløsning på to millioner være vanlig. Da vil kameratelefonene bli en viktig del av kameramarkedet, sier Erik Andersen.

Fujifilm Norge mener at bilder fra slike mobilkameraer kan med godt resultat skrives ut på fotopapir.

- Vi samarbeider med mobilleverandørene, slik at folk kan sende bildene sine til kopiering direkte til nærmeste fotobutikk via mobiltelefonen, sier markedsdirektør Rolf Erik Smith i Fujifilm Norge til nyhetsbyrået Newswire.

Via skjermen på mobiltelefonen skal brukeren kunne velge en fotobutikk som er tilknyttet systemet, og deretter sende bildene direkte til butikken via mobiltelefonen. Kunden skal så kunne hente de ferdige bildene hos fotoforhandleren eller få dem tilsendt i posten. Bildene skal også kunne legges inn i et digitalt fotoalbum på Internett, slik at også andre får glede av dem.

    Les også:

- Etter hvert som mobilkameraer tar mer over for rimelige kameraer, kan man risikere at verdifulle fotominner får en altfor kort levetid, om ikke folk husker å lage papirkopier. Derfor er det viktig for fotobutikkene å tilpasse seg en ny generasjon kunder, sier Smith.

Fotorådet tror likevel ikke at fotoapparatets dager er talte.

- Kameratelefonen er et tillegg, og jeg tror ikke det vil erstatte det tradisjonelle fotoapparatet. Men jeg tror dette vil bli et stort fenomen i knipse-sammenheng, og etter hvert som kvaliteten blir stadig bedre blir det nok også mye mer vanlig å lage papirkopier av de bildene, sier informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet.

Les mer om: