BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kamp om fiberkundene i stor-Oslo

Det har vært dårlig med fiberbredbånd i stor-Oslo, men nå blir det kamp om kundene.

Av 350.000 husstander i stor-Oslo er det ennå bare et fåtall som er forunt å ha et superraskt fiberbredbånd. Bredbåndsfabrikken startet opp rundt 2000 med et fibertilbud, men fikk heller ikke særlig fart på sakene. Telenor kjøpte opp Bredbåndsfabrikken (eller Bredbåndsbolaget som de heter i Sverige), men ble da tvunget til å selge ut den norske delen av Post og Teletilsynet.

Det er i dag Hafslund Telekom som eier det som tidligere var Bredbåndsfabrikken og som nå heter Bredbåndsservice, og som i dag har rundt 2.500 kunder som de fortsatt betjener etter at de flyttet virksomheten til Sverige.

I tillegg tilbyr Homebase fiberbredbånd i stor-Oslo til borettslag. Da digi.no snakket med bedriften for rundt ett år siden hadde selskapet 1.680 kunder og en tilvekst på rundt 500 nye kunder hver måned. Viken Fibernett startet opp i 2006 og tilbyr i samarbeid med Lyse Tele, fiber som de enten graver ned eller henger opp i lysstolper.

Viken Fibernett har allerede rukket å bygge ut 15 store boligfelt i Bærum, fra Jar i Øst til Kolsås. Det inkluderer områder som Høvik, Bekkestua, Strand og Haslum. I tillegg er det flere Oslo-områder som er bygget ut, blant annet Grefsen og Nordstrand. Så langt har selskapet 2.500 husstander som kunder.

Nå har enda en aktør kastet seg ut i kampen om fiberkundene. Asker og Bærum Fibernett sier til Asker og Bærum Budstikke at de innen 2008 ser for seg 1.000 aktive kunder.

Selskapet vil bygge ut i Asker og Bærum og tilby, i motsetning til Viken Fibernett, et åpent nett. Det betyr at hvem som helst kan leie nettkapasitet hos selskapet og selge ulike produktpakker innen tv og Internett til privatkunder.

Men mens det koster 2.800 kroner å koble seg til fibernettet til Viken Fibernett, koster det 18.000 kroner i etableringskostnader hos Asker og Bærum Fibernett.

Markedssjef Henning Andersen sier til Budstikka at 18.000 vil være maksimal kostnad i kampanjeperioden. Til gjengjeld mener han at nettet vil bli sikrere og penere ettersom fiber graves ned i bakken og dermed unngås å henges opp i stolper som kan gi en større ustabilitet.

Inak2 er en av de store eierne av selskapet. Den andre store eieren er Mustang. Fibernett har leiet seg inn i det gamle Ericsson-bygget i Nesbruveien og blir åtte faste ansatte og en innleid konsulent.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.