JUSS OG SAMFUNN

Kamp om salg av foto via nett

På NTBs webtjeneste, som stadig er like om hjørnet, vil kundene kunne gjøre direkte innhogg i fotoarkivet. NTB håper å kunne utkonkurrere Scan-Foto, men vil først være på nett når teknikken endelig vil spille på lag med telegrambyrået.

Hilde Nyman og Herman Berg
28. jan. 1998 - 16:07

- For tiden har vi IT-problemer i NTB, vi holder på å innstallere et nytt redaksjonelt system, så IT-kapasiteten er sprengt. IT-avdelingen må foreta prioriteringer, sier prosjektleder Bjørn Veseth i NTB. Målet er å ha tjenesten oppe i løpet av februar, forteller han.

Den forrige meldingen var at tjenesten skulle være tilgjengelig i januar. I oktober i fjor uttalte ansvarlig redaktør Thor Viksveen til digi.no at sidene var "like om hjørnet". Siden oktober har telegrambyrået forkastet to designforslag.

- Vi vil ha en enkel og brukervennlig design uten for mye grafikk. Vi henvender oss til det profesjonelle mediamarkedet, ikke massemarkedet. Det vil ikke dermed si at webtjenesten vår er enkel å lage, for vi har en ganske komplisert kryssreferanse mellom tjenestene for mor- og datterselskapet, sier Veseth.

Ifølge prosjektlederen var oppsplitting av Norsk Telegrambyrå i to selskaper en annen årsak til den første utsettelsen i oktober. NTB-ledelsen ville den gang ikke lansere noe før delingen hadde skjedd ved nyttår.

NTB er nå delt i to ulike selskaper; NTB og NTB Pluss. NTB tar seg av den tradisjonelle nyhetstjenesten og NTB Pluss skal drive med mer kommersielle tjenester, deriblant salg av bilder via web fra et enormt fotoarkiv.

- På web vil disse være representert med en felles tjeneste. NTB Pluss vil distribuere tjenester til abonnenter med brukernavn og passord på nettet, men satelittoverføring vil fremdeles eksistere. Vi har i dag et godt oppbygd nett til mange kunder med utplasserte satellittmottakere. Satellittoverføring vil fremdeles ha større kapasitet til å for eksempel overføre større bilder, sier Veseth.

Veseth bekrefter at NTB Pluss vil bli en direkte konkurrent til fototjenesten Scan-Foto A/S.

- Vi har tilbudt salg av foto på Internett en god stund allerede, og har et system som rusler og går. NTB må bare satse for min del, vi har ikke tenkt å foreta oss noe spesielt i forbindelse med deres Internett-satsing, sier administrerende direktør Ernst Olsen i Scan-Foto.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.