JUSS OG SAMFUNN

Kampanje for større MP3-frihet

En kampanje av europeiske forbrukere krever rett til å kopiere fra CD til MP3.

14. nov. 2005 - 13:54

Den nye åndsverksloven, også kalt MP3-loven, trådte i kraft 1. juli, og gir platebransjen klare rettigheter.

    Les også:

Norge er internasjonalt forpliktet til å gi vern for kopisperrer, men har strukket seg langt for også å ivareta forbrukeren.

I utgangspunktet er det MP3-filer og forbud mot kopiering av sperrede CD-er som hittil har dominert debatten rundt den nye åndsverksloven.

Forslaget om lovlig omgåelse for privat avspilling ble i sommer utvidet i Stortinget.

- Bestemmelsene gir privatpersoner adgang til å kopiere fra en kopisperret CD for å spille av på relevant avspillingsutstyr og åpner også for overføring fra CD til MP3-spiller, forteller rådgiver Tore Magnus Bruaset i Kulturdepartementet til digi.no

Det er derimot ikke lov til å omgå en kopisperre for å kopiere fra kopisperret CD til videre distribusjon, som for eksempel en ekstra CD-kopi til barnebarna, en annen på hytta og en tredje til bilen.

Nå setter en ny europeisk kampanje fokus på forbrukernes rett til å framstille privatkopier av musikk og film.

Hovedbudskapet i kampanjen er at forbrukerne har rett til å framstille kopier av CD-er og må ikke henges ut som kriminelle.

Det er sammenslutningen av europeiske forbrukerorganisasjoner BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs) som står bak kampanjen.

Kampanjen ble presentert i forrige uke på et pressemøte i EU-parlamentet med en erklæring om forbrukernes digitale rettigheter og en underskriftsinnsamling, skriver nettstedet comon.dk.

I erklæringen heter det blant annet at forbrukerne skal sikres retten til interoperabilitet mellom innhold og enheter, retten til beskyttelse av privatlivet og retten til å dra nytte av teknologisk innovasjon uten overdrevne restriksjoner.

– Vi mener det er på høy tid at forbrukerne blir sikret noen basale rettigheter i den digitale verden og får kunnskap om hva de faktisk kan gjøre med deres digitale maskinvare og innhold, sier BEUC-direktør Jim Murray.

BEUC mener at musikkindustrien bør stoppe saksanlegg mot privatpersoner og i stedet overlate det til markedet å finne løsninger for online-distribusjon av musikk og video.

Loven i dag sier at det ikke er forbudt å bryte en kopisperre hvis det er nødvendig å lytte til en CD eller DVD. Men man må ikke bryte sperren for å kopiere CD-en eller DVD-en.

Dette gir et juridisk paradoks, hvor det på den ene siden er tillatt å framstille en privat kopi, men på den andre siden skal det være forbudt å omgå kopisperren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.