Kampen om Apple tilspisser seg

Kampen i og om Apple Computer topper seg. Mens Gil Amelio og Steve Jobs forsøker å trimme Apple tilbake til gammel form, skaper gymkameraten til Jobs, Larry Ellison, problemer med sitt mye publiserte, fiendlige oppkjøpsutspill.

Kampen i og om Apple Computer topper seg. Mens Gil Amelio og Steve Jobs forsøker å trimme Apple tilbake til gammel form, skaper gymkameraten til Jobs, Larry Ellison, problemer med sitt mye publiserte, fiendlige oppkjøpsutspill.

Gil Amelios jobb i Apple Computer, som i utgangspunktet er en kjempeutfordring, har blitt enda vanskeligere etter at verdens programvarekronprins og toppmann i Oracle, Larry Ellison, for alvor har flagget sin interesse i å kjøpe en kontrollerende post i Apple Computer.

Ellison har snakket om å kjøpe opp Apple siden april 1995, men onsdag forrige uke fortalte han San Jose Mercury News (SJMN) at han er i ferd med å samle en gruppe investorer og $1-1,6 milliarder for å få kontroll over Apple Computer. Han planlegger å tilby aksjonærene 60 prosent i kontanter og 40 prosent i form av aksjer i det nye Apple.

Både Ellison og Oracle understreker at oppkjøpet eventuelt vil skje i Ellisons regi og ikke har noe med Oracle å gjøre.

Nyhetene om oppkjøpsplanene til Ellison sendte Apples aksjekurser i været. Etter å ha ligget i overkant av $16 i en periode nådde aksjene $18.625 torsdag. Sent samme dag ble det solgt to millioner aksjer til $19.

Torsdag sendte Ellison ut en oppsiktsvekkende pressemelding der han skrev "Nå er tidspunktet til å redde Apple fra sin ledelse."

Ellison er svært kritisk til ledelsen i Apple, særlig Amelio og styremedlem A.C. "Mike" Markkula. Overfor pressen kritiserte Ellison Amelio for høyt pengeforbruk på egne prosjekter samtidig som han kuttet i organisasjonen under seg. Markulla fikk kraftig på pukkelen for sin lange periode som styreformann i Apple Computer.

- Markkula har brukt 10 år på å ødelegge det Steve Jobs skapte, sa Ellison til SJMN.

Hvis Ellison får kontroll i Apple lover han å sparke ledelsen og styret og sette inn seg selv og Steve Jobs i styreposisjoner.

Ellison har forklart forhåndsannonseringen av sitt eventuelle fiendlige oppkjøp, noe som er svært uvanlig, med at han ønsker å vurdere reaksjonene fra aksjonærer og Apple-interesserte før han kaster loddet. Ellison har til og med opprettet en e-postadresse savapple@us.oracle.com hvor han ønsker tilbakemeldinger om planene sine. Ellison vil bestemme seg for om han skal gjennomføre planene sine i løpet av et par uker basert på reaksjonene han får.

Steve Jobs avviser at han har fingeren med i Ellisons spill og sier at han kun er en rådgiver i Apple. Folk som følger selskapet har vondt for å tro det. På kort tid har Jobs skaffet seg mye makt i Apple, og han har vært sentral i omstruktureringene og jobbkuttene - som, i tillegg til å kutte kostnader, har gjort Apple til en mer håndterlig oppkjøpskandidat. Jobs er dessuten en nær venn av Ellison, og de fleste regner med at det vil være en fjær i hatten for Jobs å gjenvinne kontrollen over selskapet han grunnla og siden ble kastet ut av.

I samtaler med SJMN torsdag, kalte Apples toppsjef - Dr. Gil Amelio, Ellisons fremstøt for "vås," og han sa at Apple ikke er ute etter å bli kjøpt opp. I et intervju med San Francisco Chronicle lørdag, modererte han seg noe og sa: "Jeg kan bare ikke la dette være en stor distraksjon. Jeg akter ikke å gå inn i et modus der jeg reagerer på Larry Ellison."

Amelio har allikevel bedt Apples advokater sjekke hvilke opsjoner aksjonærene har for å beskytte seg mot et fiendlig oppkjøp. Typisk innebærer dette en "giftpille" som lar selskapet utstede nye aksjer til eksisterende aksjonærer til lavere priser, noe som vanner ut aksjebeholdningen som en fiendlig oppkjøper måtte greie å skaffe.

Uansett er det store spørsmålet hvilken side Steve Jobs velger.

Ved stengetid tirsdag på NASDAQ-børsen var Apples aksjekurs nede i $17.50, etter å ha sluttet på $18,25 mandag.

Til toppen