BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kampen om Java

Alle elsker å mobbe Bill Gates, men ingen har kunnet rikke ved Microsofts stålgrep om desktop- og Office-markedet. Så kom Java. Er dét håpet for oss som elsker Netscape og Macintosh, nå som selv Steve Jobs har gått over til fienden, spør Connie Garfalk i sin kommentar.

Connie Garfalk
25. sep. 1997 - 17:26

I mars 1995 la Sun i all stillhet ut det de kalte sitt språkbaserte operativsystem, Java, på en del nettsteder. Ingen ante hvilket potensial Java hadde. Men en dag sent i 1995 skjønte Scott McNealy at Sun kanskje hadde skutt gullfuglen. Da mottok nemlig Sun en telefon fra Microsoft. Bill Gates ville ha en lisensavtale for å kunne implementere Java i Internet Explorer. "That's the moment I knew. Java was huge," fortalte McNealy til USA Today i sommer.

Da Netscape ga sin støtte til Java, var Microsoft nødt til å følge etter. Bill Gates måtte svelge den sure pillen og betale erkefienden Sun penger for å bruke Java i Internet Explorer, noe Scott McNealy moret seg kostelig over under CA Worlds store brukerkonferanse i New Orleans i sommer.

Etter å ha fått lisensavtalen har Bill Gates bagatellisert Java ved å snakke om det som et hvilket som helst programmeringsspråk som Microsoft vil forholde seg til. Microsoft gikk naturligvis også i gang med å lage sin egen proprietære vri på Java. Angivelig for at Java-teknologien skal bli raskest og best mulig på Windows-plattformen.

Et håp er tent

Java har gitt mange håp om en verden der Microsoft ikke lenger dominerer, fordi Java-programmer kan brukes på alle maskinplattformer, enten det er PC, Macintosh, Unix eller stormaskin. Java er dessuten i ferd med å bli mye mer enn et verktøy for å sprite opp web-sider med snurrende dingser og tekst som kravler over skjermen. Det er et komplett utviklingsmiljø med potensial til å jekke ned Bill Gates noen hakk.

Da det begynte å lekke ut rykter om at Microsoft prøver å tvinge Java inn i Windows, ble det ramaskrik i utviklingsmiljøene. Den 15. august kunne digi.no/java fortelle at mange Java-utviklere sier nei takk til samarbeid med Microsoft. Deres kunder forlanger nemlig ren Java, eller "100% Pure Java". Kundene er redde for å bli stengt inne i et hjørne hvis de går for Microsofts Java-tilpasning. Selv sier Microsoft at selskapets Java vil leveres med Internet Explorer 4.0 på enhver Windows-maskin og nå også Macintosh. Og selskapet vil ikke bruke Suns Java-standard, som er åpen for alle og gis bort gratis på nettet.

Nå har Sun truet med å bryte lisensavtalen dersom Microsoft går for langt over streken med sin implementasjon av Java. Men Microsoft har vunnet før, de har mektige partnere, og Wintel-maskiner står på nær sagt hvert eneste skrivebord i hele verden.

En liten fis

Det stadig flere kritiserer Microsoft for, er kostnadene forbundet med å drive Windows- og NT-miljøer. Men alle kjøper. Og alle hater Microsoft for den makten de selv har gitt selskapet. Noen Don Quijoter har tatt opp kampen mot Microsofts dominans, blant annet juristen Gary Reback som på sine klienters vegne jager Microsoft inn i de amerikanske rettssalene.

I august-utgaven av Wired uttaler han at Bill Gates såvisst fortjener å ha blitt rik, men han fortjener ikke å ha mer makt enn presidenten.

Nå spørs det om han har det, da. Da jeg snakket med adm. dir. Jens Rugseth i Skrivervik Data – som selger Suns produkter i Norge - om Microsoft og Java, kom han med kommentarer som satt litt på spissen kan tolkes som at Bill Gates bare er en liten fis i elektronikkbransjen. Og den bransjen er som kjent noe større enn desktop- og office-markedet.

Poenget, slik jeg forstod det, var i at Java kan brukes til alt, fra smartcard, telefoner, alarmsystemer og annen elektronikk i hjemmene, mens Windows er låst inne i PC-er og servere.

Krigen mot Microsoft

Ifølge digi.no/data kastet Scott McNealy hansken og erklærte Microsoft krig den 29. oktober 1996, kl. 10.00 New York-tid. Den åpne krigserklæringen hadde mange ventet på. Hvis applikasjonene kommer, kan kanskje Suns JavaStation, som altså er en "ekte" NC, basert 100 prosent på det plattformuavhengige Java, bli et reelt alternativ til lokal databehandling.

Men vil bedriftsmarkedet gå for NC-løsningene? Ja, tror mange. Scott McNealy er selv ganske moderat. Han sier ikke at man skal skrote sine PC-er, bare la være å oppgradere dem. Sett inn NC-er ved siden av, er hans råd. Nyt deretter godt av alltid å ha siste versjon av programvaren du trenger til oppgaven din, aldri behøve å frykte virus (siden Java bare henter de data og programbiter du trenger fra serveren), og nyt for all del et fantastisk mye enklere vedlikeholds- og administrasjonsarbeid.

I New Orleans i sommer hevdet Scott McNealy at han selv utelukkende bruker en JavaStation for å styre Sun. Hvor sannferdig denne uttalelsen er, kan enhver grunne over selv. Men i prinsipp er det vel mulig.

Slik databransjen har blitt, så samarbeider nær sagt alle med alle. Microsofts partnere er også partnere med Sun, som for eksempel Oracle. De tilpasser nå all sin programvare til web og Java.

Siden alle er avhengige av et godt forhold til hverandre, er det få som tør å mukke åpenlyst mot Microsofts dominans. Men Harald Løvvik i Oracle Norge tillot seg i alle fall å mumle noe om at man nå kanskje øyner muligheten for å unnslippe Microsofts stålgrep om Office-markedet, da jeg snakket med ham. Det som åpner vinduet er nettleser- og Java-teknologien.

Forbrukerombud mot monopol?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

En som derimot aldri har vært redd for å erte på seg verken folk eller bransje, er Erik Naggum i Naggum Software. Han lever på og av nettet og er blant dem som ivrer for en fri og åpen verden. Gitt at NC-ene følger en felles standard, tror han de kan skape trøbbel for Microsoft. Men han er selvsagt redd for at det skal oppstå et nytt "Microsoft".

Erik Naggums forslag til tiltak for å hindre at det oppstår selskaper eller konstellasjoner som tilraner seg tilnærmet monopol på forbrukermarkedet er å opprette noe a la et forbrukerombud som overvåker NC-ene, slik vi har for telefonapparater i Statens Teleforvaltning. All programvare for NC-er må virke på alle NC-er, uansett fabrikat, og NC-ene selv må gjennom en godkjenning før de kan slippes til på det store Nettet.

Videre drømmer han om at det vil bli mulig å forby enhver sammenblanding av de som leverer applikasjoner og de som leverer "firmware". Han peker på at forbrukerne taper stort på en sammenblanding av leverandørenes roller. Bedriftsmarkedet har større mulighet til å velge og påvirke sine leverandører, men vår forståelse av forbrukerhensyn må gjelde alle rene forbrukerprodukter. Det er først og fremst kostnadene ved tvungne oppgraderinger som skaper dette tapet, mener Erik Naggum.

Hvor realistisk dette er, kan diskuteres. Men forslaget burde falle i god jord hos alle dem som tvinges til oppgraderinger de egentlig ikke har bruk for, som ikke kan velge noe annet enn Microsoft-produkter fordi alle de samarbeider med har Windows. Og som må oppgradere fordi de andre gjør det.

Spennende tider

Siden Sun diskret la ut Java på noen nettsteder i 1995, har utviklingen gått superfort. Nå har Suns operativsystem Solaris 2.6, såkalt native støtte for JavaStation, Oracles og NCDs NC med flere. Applikasjoner er i ferd med å utvikles - det sitter tusenvis av unge programmerere og skriver i Java. Og sjefsmobberen Scott McNealy har ikke akkurat moderert mobbingen av Bill Gates.

Foreløpig er det imidlertid ingenting som tyder på at Microsofts hegemoni er svekket. Windows-PC-er leveres med Internet Explorer, og store Internett-leverandører som Telenor selger abonnement med Explorer som standard, og den vil etterhvert inneholde Microsofts egen Java-tilpasning. Sier Sun opp lisensavtalen med Microsoft, blir det noen kostbare år i rettssalene, dersom man ikke blir enig om en minnelig løsning. Det har skjedd så mange ganger før. Digital og Microsoft ble forlikte, Apple prøvde seg og se hvordan det gikk - Steve Jobs og Bill Gates hånd i hånd. For oss som foretrekker Netscape og Macintosh har ett av marerittene allerede blitt virkelighet: Mac-er med Internet Explorer som standard.

Det blir spennende å følge med i tiden som kommer. Vil Scott McNealy ta innersvingen på sin erkerival? Har Bill Gates et ess i ermet? Sannsynligvis kan han bare lene seg trygt tilbake og glise, mens alle som hater Microsoft fortsetter å kjøpe Wintel og Microsoft-produkter i samme takt som før. I spisepausen surfer de på nettet med Internet Explorer og utgyter sin harme i dertil egnede newsgrupper. Mens Windows-Java danser på skjermen.

Akk ja.

(Connie Garfalk er tidligere redaktør i Polyteknisk Revy og har mange års erfaring som journalist i dags- og ukepressen. Garfalk jobber nå som informasjonsrådgiver og prosjektleder i Gazette AS.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.