BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kampen om MCI skjerpes

Den amerikanske telekomoperatøren WorldCom har lagt inn et bud på USD 30 mrd. for MCI, 30 prosent over det British Telecom (BT) mener selskapet er verdt.

Frode Eriksen
2. okt. 1997 - 09:15

WorldComs bud kommer svært overraskende idet de fleste anså BTs kjøp av de resterende 80 prosent av aksjene i MCI som en formalitet siden prosessen så og si er sluttført, Bare en endelig generalforsamling i MCI gjenstår der minst halvparten av aksjeeierne må gi sin tilslutning til kjøpsavtalen. BT eier fra før 20 prosent av aksjene og vil helt sikkert stemme for sitt eget forslag.

BTs bud fra i sommer ligger på USD 17 mrd for 80 prosent av aksjene. Det betyr en totalverdi på MCI på USD 21,5 mrd. WorldCom vil høyne med USD 8 mrd. til USD 30 mrd. for hele selskapet.

Det er fremdes ikke kjent om WorldComs bud vil true den avtalen som er inngått mellom MCI og BT, ifølge The Wall Street Journal. Avisen mener budet kan sette i gang en ny kamp om den amerikanske telekomoperatøren, som nok kommer mest overraskende på BT som slett ikke hadde ventet konkurrenter da selskapet forhandlet ned prisen for MCI-aksjene med 17 prosent i august.

WorldCom er i dag USAs fjerde største langdistanseoperatør etter AT&T, MCI og Sprint. Etter omsetning er MCI fire ganger større enn WorldCom. MCI ville bety et gigantisk løft for WorldCom som ville innta andreplass på det amerikanske markedet med gode marginer til Sprint på tredje plass, men også fram til førsteplassen som innehas av AT&T.

Om WorldCom får kjøpe MCI , kreves det godkjennelse fra de amerikanske telemyndighetene, FCC, samt fra de to selskapenes generalforsamlinger.

WorldCom-sjef og styreleder, Bernard J. Ebbers, skriver i et brev til MCI at en handel må skje i løpet av et kvartal.

Om MCI glipper for BT, glipper ikke bare historiens hittil største internasjonale handel for BT. Også fremtiden for telealliansen Concert vil bli høyst uklar. Til tross for at BT har skaffet seg gode alliansepartnere i Norden, Sør-Europa og Latin-Amerika, er det nødvendig med en solid fot innenfor det enorme amerikanske telekommarkedet, både for å sikre inntekter og volum.

Foreløpig har ingen av partene kommentert saken ytterligere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.