Kampen om Siemens-konsulentene er avgjort

Salget av SBS er snart i boks - og to av de tre mest trolige kjøperne er ute av spillet.

Kampen om Siemens-konsulentene er avgjort

Salget av SBS er snart i boks - og to av de tre mest trolige kjøperne er ute av spillet.

Etter korrupsjonssaken med forsvarsavtalen, har Siemens Business Services (SBS) bestemt seg for å selge virksomheten med nå rundt 200 ansatte. Dette ble kunngjort på et allmannamøte i oktober, og det ble gitt et inntrykk av at salget ville bli gjennomført forholdsvis raskt.

Dette er oppsiktvekkende tilbud i et IT-marked som skriker etter folk og Siemens fikk straks telefoner fra mer enn 10 aktører som så en mulighet til å sikre seg 200 hoder i et jafs. Og etter alle oppkjøpene i fjor finnes det ikke mange slike muligheter igjen. Salget av SBS er derfor en gylden mulighet for mange.

    Les også:

I november fortalte mannen som styrer salget, fungerende styreformann i SBS, Arne Besseberg, til digi.no at det kan nærme seg vårparten før styret avgjør hvem som overtar virksomheten. Han venter en avklaring innen første kvartal 2007.

- Arbeidet tar tid, men det går etter planen, forteller Besseberg til digi.no. Vi er i rute til å få solgt i løpet av første kvartal, sier han.

digi.no spør om man nå ikke burde ha kommet så langt at man har bestemt seg og forhandler bare med en kjøper. Besseberg vil ikke svare på spørmålet og peker på dette er sensitivt for børsnoterte selskaper. Om han sikter til Siemens eller kjøperen vil han så ikke svare på.

Men digi.no har snakket med en annen kilde i bransjen som kjenner prosessen godt.

Kilden er helt klar: Siemens har bestemt seg og forhandler bare med et selskap - og det er ikke hverken EDB eller Ementor, de to børsnoterte selskapene som gjorde så mange oppkjøp i fjor.

For 2006 ble et konsolideringsår i den norske IT-bransjen der EDB, Ementor og Posten-eide Ergogroup kjøpte opp en lang rekke aktører. Dette gjør dem til svært aktuelle kjøpere, og det er ikke så mange aktører som kan håndtere et oppkjøp av 200 konsulenter.

SBS er består av to omtrent like store deler: Halvparten av selskapet tilbyr IT-drift av PC-parker og servere for kunder som vil sette ut driften sin, mens den andre halvparten er forskjellige typer IT-konsulent innen et bredt spekter av tjenester som integrasjon og utvikling.

digi.no får vite av bransjekilden at forhandlingen med den ukjente kjøperen er kommet langt og at det trolig vil bli undertegnet en endelig avtale i løpet av februar.

Det har vært spekulert i mange mulige kjøpere, men man forutsetter et vanlige oppkjøp, tilsier oppkjøpssummen og antall hoder at det må være en stor aktør. Noen av de aktuelle kjøperne

Dermed er det aktører som Steria, Umoe IKT, TietoEnator, WM-data, EDS og kanskje HP og IBM som står øverst på listen over aktuelle kjøpere. Aktører som Accenture og Capgemini er nok mindre sannsynlig.

Et åpent spørsmålet er hvordan korropsjons-granskningen av SBS påvirker salget, for kjøperen arver denne striden, men eventuelle økonomiske og PR-messige utfordringer.

Til toppen