JUSS OG SAMFUNN

Kan bannlyse Microsoft fra offentlige anbud i EU

To EU-parlamentarikere peker på at Microsofts lovbrudd kvalifiserer til utestengelse.

15. apr. 2008 - 08:46

9. april leverte to medlemmer av partigruppen De grønne i EU-parlamentet, Heidi Rühle og Alain Lipietz et spørsmål til EU-kommisjonen under tittelen Microsoft - Implementation of article 93 of Financial Rules.

Rühle og Lipietz peker på at EU-dommen mot Microsoft fra mars 2004 må sies å være rettskraftig, siden ankeinstansen Court of First Instance opprettholdt dommen i september i fjor og Microsoft ikke har tatt ytterligere skritt for å forfølge saken.

De viser deretter til EUs anbudsreglement, der det heter at bedrifter skal utelukkes fra offentlige anbud dersom det foreligger en rettskraftig dom der de er kjent skyldige i lovbrudd relatert til deres profesjonelle opptreden. Et annet kriterium som kan utelukke Microsoft fra offentlige anbud i EU er dersom de har begått alvorlige tjenesteforsømmelser som kan bevises etter kontraherende myndighets beste skjønn.

Rühle og Lipietz viser til at Microsoft fortsatte å misbruke sin markedsmakt i flere år etter dommen i 2004, og at selskapet er i lagt enorme bøter tre ganger de siste fire årene fordi de har nektet å bøye seg for EU-kommisjonens avgjørelser.

Spørsmålet gir seg selv: Anser EU-kommisjonen at disse punktene i anbudsreglementet kan anvendes på Microsoft? Kan man i så fall anta at Microsoft ikke fyller betingelsene for å delta i offentlige anbud i EU?

Hva det innebærer at Microsoft skulle utelukkes fra offentlige anbud er noe uklart. En ekstrem tolking kan være absolutt forbud mot ethvert Microsoft-produkt i ethvert anbud: Da må EU-land avholde seg fra Windows i alt fra mobiltelefoner til servere, og sørge for at ethvert innkjøp er kjemisk fritt for kode fra Redmond. På den andre siden kan det også tolkes dit hen at Microsoft selv ikke kan fronte anbud, men kan delta indirekte på forskjellig vis.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.