JUSS OG SAMFUNN

Kan beslaglegge reisendes PC-er

USAs myndigheter sier de kan gjøre det uten å mistenke den reisende for noe kriminelt.

Washington (NTB-AFP): USAs departement for indre sikkerhet (Department of Homeland Security) bekreftet fredag at de har rett til å beslaglegge reisendes PC-er selv om de ikke er mistenkt for kriminell virksomhet.

Både borgerrettighetsorganisasjoner og medlemmer av Kongressen derimot kaller praksisen grunnlovsstridig.

– Siden USA ble selvstendig har vi hatt rett til å undersøke reisende ved grensa for å hindre at farlige personer eller varer kommer inn i landet, sa talskvinne Amy Kudwa i departementet fredag.

– I det 21. århundre er det farligste som innføres til USA, ofte å finne i elektroniske medier, ikke på papir, sa hun.

I forrige måned kunngjorde departementet at immigrasjonspolitiet har rett til «å beslaglegge dokumenter og elektroniske apparater i en rimelig periode, for å undersøke dem enten på stedet eller et annet sted».

Det heter videre at selv når det ikke foreligger mistanke, kan man i løpet av en undersøkelse av en reisende undersøke eller analysere informasjonen enhver reisende har med seg.

Senator Russ Feingold, som tidligere i år sto for en høring om praksisen med å undersøke og enkelte ganger beslaglegge PC-er i lengre perioder, sa at slik ransaking er et alarmerende brudd på privatlivet.

Tim Sparapani i borgerrettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) kalte praksisen grunnlovsstridig fordi det dreier seg om beslag uten at det fastslås at det er fare for en forbrytelse

Han sa også at slike beslag uansett er lite effektive, fordi en smart terrorist ikke ville ha med seg noe farlig data på sin laptop, mobiltelefon, Blackberry eller digitale kamera. I stedet ville han legge inn dataene på en fjerntliggende server og hente dem når han først er inne i USA.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.