Kan bli et mareritt for Apple

Firma krever full stans i iPad-eksport ut av Kina.

Kan bli et mareritt for Apple
Apple risikerer nå både salgsnekt og forbud mot eksport av iPad i Kina, landet der store deler av produksjonen foregår. Bilde: SCANPIX/Ap/Eugene Hoshiko

Rett før nyttår gikk Apple på et sviende nederlag i kinesisk rettsvesen.

Etter å ha tapt et søksmål om retten til varemerket, risikerer de at iPad kan bli forbudt å selge i verdens mest folkerike land.

Motparten i saken, den ellers lite kjente skjermprodusenten Proview Technologies krever ikke bare salgsnekt og en skyhøy erstatning.

Nå krever de også full stans i all eksport og import av Apples nettbrett, med påstand om at det er de som eier rettighetene til produktnavnet.

Selskapets advokat krever at det kinesiske tollvesenet stopper alle forsendelser av Apple iPad, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det kan bli litt av en kattepine for Apple. Store deler av iPad-produksjonen foregår nettopp i Kina. Et eventuelt eksportforbud kan med andre ord få store følger også for salget og tilgangen i andre land.

Tidligere i uken meldte kinesiske medier at politistyrker hadde gått til aksjon, og fjernet Apple iPad fra butikkhyller. Myndighetene i enkelte kinesiske byer skal ha nedlagt forbud mot iPad-salg i tråd med domsavgjørelsen.

Dette er striden

Proview Technology registrerte allerede i 2000 varemerket «iPAD» i Kina. De skal også ha lansert et eget nettbrett uten nevneverdig suksess.

Selskapets taiwanske avdeling solgte i 2009 rettighetene til iPad-varemerket videre til britiske IP Applications, som året etter solgte det videre til Apple.

Domstolen i Shenzhen fastslo i desember at overdragelsen skjedde uten å involvere hovedkontoret i Kina, og at kontrakten om å selge varemerket således var ugyldig.

Apple er overhode ikke enig i dette.

- Vi kjøpte Proviews verdensomspennende rettigheter til iPad-varemerket for flere år siden. Proview nekter å hedre avtalen med Apple i Kina, og en domstol i Hong Kong har tidligere tatt vårt parti i denne saken, sier en talskvinne for Apple.

Et forlik mellom partene kan bli et sannsynlig utfall, ifølge advokater som nyhetsbyrået Reuters har pratet med.

    Les også:

Les mer om: