BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kan bli nødt til å selge patenter

Nokia lover samtidig betydelig billigere Lumia-modeller med «spesifikk hjelp fra Microsoft».

Nokia kunngjorde i går en betydelig utskifting i ledelsen samtidig med fremleggingen av resultatvarslet for andre kvartal og betydelige kuttplaner. Fra venstre administrerende direktør Stephen Elop, påtroppende mobilsjef Timo Toikkanen, påtroppende driftsjef Juha Putkiranta, påtroppende markedsføringssjef Tuula Rytilae og senior visepresident Susan Sheehan.
Nokia kunngjorde i går en betydelig utskifting i ledelsen samtidig med fremleggingen av resultatvarslet for andre kvartal og betydelige kuttplaner. Fra venstre administrerende direktør Stephen Elop, påtroppende mobilsjef Timo Toikkanen, påtroppende driftsjef Juha Putkiranta, påtroppende markedsføringssjef Tuula Rytilae og senior visepresident Susan Sheehan. Bilde: Henrik Kettunen/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Nokias sjokkmelding i går om at selskapet skal si opp 10 000 ansatte ble ikke godt mottatt av børsen. Kursen på Nokia-aksjen på Helsinki-børsen falt med drøyt 17,5 prosent i går og endte på 1,83 euro, en foreløpig bunnivå for aksjen i dette årtusenet. Kursen har gått noe opp igjen til nå i dag.

Nokia er helt nødt til å få snudd om på økonomien. I tillegg til sparetiltakene, vil selskapet investere mer i produktene som det har mest tro på. Nokia er trolig helt avhengige av å få fram smartmobilprodukter som er minst like attraktive for forbrukere som de nyeste modellene fra Apple og Android-partnerne. De dyreste smartmobilene kan selges med betydelig større marginer enn billige produkter rettet mot massemarkedet, og et par raske suksesser her kan raskt bidra til å vende Nokia-skuta i en riktigere retning.

Mulighetene for at dette vil skje med dagens Windows Phone-utgave er små, og Windows Phone 8 kommer ikke før utpå høsten.

Dagen Lumia-flaggskip, Lumia 900, solgte svært godt i USA en kort periode, men luften ser nå ut til å ha gått av ballongen. DinSide.no, digi.nos søsternettsted, mener at mobilen ikke lever opp til forventningene om å være et topprodukt, og at den billigere Lumia 800-modellen er bedre.

Likevel er det massemarkedet Nokia-sjef Stephen Elop snakket om i en konferansesamtale med blant annet pressen etter presentasjonen av planene i går.

Ifølge The Verge sa Elop at selskapet er nødt til å konkurrere aggressivt mot Android.

– Priskrigen innen lavende-markedet er en viktig deler av det, sa Elop, som bekreftet at Nokia absolutt planlegger billigere Windows Phone-modeller enn dagens Lumia 610.

Elop fortalte at selskapet hadde slike planer fra før, men at Nokia med spesifikk hjelp av Microsoft-ingeniører har identifisert måter å gjøre dette i enda større grad enn tidligere ventet.

Patenter

Nokia vil på relativt kort sikt kunne få behov for mer kontanter. Samtidig sitter selskapet på omtrent 30 000 patenter, hvorav mange anses som attraktive. Lisensieringen av disse til andre blant annet andre mobilselskaper, utgjør omtrent en halv milliard euro i året.

Under konferansesamtalen i går fortalte Nokias finanssjef, Timo Ihamuotila, at selskapet vurderer å selge patenter.

– Vi vil selge patenter til den rette prisen, sa Ihamuotila. Dette vil selskapet kunne gjøre, ifølge Ihamuotila, samtidig som at det opprettholder en sterk portefølje med immaterielle rettigheter.

Nokia har solgt patenter også tidligere, men da har det trolig vært av mer strategiske årsaker enn å få inn penger i en slunken kasse.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.