JUSS OG SAMFUNN

Kan bli stygt for Microsoft

– Straffes denne måneden.

EU vil bøtelegge Microsoft for ikke å ha gitt Windows-brukere valg av nettlesere. Toppsjef Steve Ballmer mistet i fjor noe av bonusen sin, delvis på grunn av samme forhold.
EU vil bøtelegge Microsoft for ikke å ha gitt Windows-brukere valg av nettlesere. Toppsjef Steve Ballmer mistet i fjor noe av bonusen sin, delvis på grunn av samme forhold. Bilde: Spencer Platt/Getty Images/All Over Press
1. mars 2013 - 16:04

Microsoft har all grunn til å frykte størrelsen på boten EU nå forbereder.

Programvaregiganten har nemlig unnlatt å gi Windows-brukere tilgang til alternative nettlesere. Dermed har de brutt en avtale, slik EU-kommisjonen ser det.

Saken startet da Opera Software i 2007 anmeldte Microsoft for ulovlig monopolvirksomhet, grunnet tette bånd mellom Internet Explorer og Windows.

Feil i nettleservalg

Etter mye frem og tilbake inngikk Microsoft i 2009 en avtale med EU om å tilby en valgskjerm; et vindu der brukerne ble eksponert for alternative nettlesere.

Senere skyldte Microsoft på en «teknisk feil» da EU i fjor innledet granskning av hvorfor 28 millioner brukere av Windows 7 ikke hadde fått dette nettleservalget.

Den varslede reaksjonen kommer nå.

– EU-kommisjonen planlegger å bøtelegge Microsoft før utgangen av mars måned, melder Reuters.

Kan bli fryktelig dyrt

I teorien kan EU-kommisjonen ilegge Microsoft en bot på 10 prosent av selskapets samlede globale omsetning. Siste regnskapsår omsatte de for 447 milliarder kroner, så her snakker vi ikke småpenger.

Hva straffen blir denne gangen er foreløpig uvisst, men programvaregiganten er bøtelagt av EU for ulovlig monopolvirksomhet før.

Dermed kan boten denne gangen bli ekstra skjerpet.

Sist EU-kommisjonen bøtela Microsoft i 2008 lød beløpet på 899 millioner euro (7,2 milliarder kroner) i 2008. Da for ikke å ha rettet seg etter en tidligere ordre, i en sak om grov overprising av dokumentasjon på Windows-grensesnitt.

Også i flere runder før dette har Microsoft blitt straffet for ulovlig konkurransedrift. Så langt har den amerikanske programvaregiganten betalt EU-bøter for 1,68 milliarder euro eller 12,5 milliarder kroner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.