Kan drøye med data over strømnettet

Data over strømnettet vil kunne forstyrre annen kommunikasjon. Teletilsynet venter på standarder.

Data over strømnettet vil kunne forstyrre annen kommunikasjon. Teletilsynet venter på standarder.

Alle forsøk med data over strømnettet, såkalt powerline-teknologi, har strandet på lovverket.

Post og teletilsynet er skeptiske til å bruke el-nettet på å overføre noe som kan gi radiofrekvensstøy som igjen kan forstyrre annen kommunikasjon.

- Dersom man finner løsninger som gjør at man kan overføre data uten å forstyrre noe annet, blander ikke vi oss inn, presiserer avdelingsdirektør Knut Bryn i Post- og teletilsynet til digi.no.

Han forteller at EU jobber aktivt med å finne løsninger for powerline-teknologi. I dag er det klare bestemmelser om at forskjellige typer utstyr skal virke sammen uten å forstyrre.

- Ethvert brudd på denne regelen, gjør at vi må gripe inn, sier Bryn.

Han mener el-nettet ikke er egnet for høyfrekvente signaler, men at det vil bli mindre forstyrrelser dersom strømmen føres gjennom bakken og jord.

Post- og teletilsynet er positive til standarder om felles løsninger på data over strømnettet.

I Norge har Lyse Tele, med Toril Nag i spissen, lansert en løsning med 220-voltsnettet inne i huset. Kundene får dermed bredbånd frem til sikringsskapet. Inne i sikringsskapet får de montert en termineringsboks med en Ethernet-plugg. I denne kobler de så enten en kabel eller kobler til et WLAN-basestasjon.

- Vi har kjørt en pilot og lanserte for en uke siden. For 325 kroner får de 1 megabit i sekundet. Installasjonene er gratis, for den er veldig enkel. Responsen har vært overveldende, sa Nag til digi.no tidligere i høst.

Bredbånd over strømnettet kan etterhvert bli redningen for mange som i dag bor for langt unna telefonsentralen til å få ADSL.

- En telefonsentral betjener ofte tusenvis av kunder og står langt unna, men en transformatorstasjon står nærmerer fordi den typisk servere strøm til 70 husstander. Foreløpig er avstanden begrenset til 250 meter, men utstyret Lyse Tele bruker nå kan klare 400 meter, forteller Nag

Hun forteller at det ikke er noen fysiske grenser for båndbreddene på strømnett og at Lyse Tele har testet utstyr som øker farten «betraktelig».

Til toppen