Kan DU bli aksjemillionær?

Innehar du de sjeldne egenskapene listet opp nedenfor kan du bare kaste lottokupongen i søpla en gang for alle. Da er det bare å bestille en Lear Jet først som sist for å skaffe transport til din private øy i Karibia!

Innehar du de sjeldne egenskapene listet opp nedenfor kan du bare kaste lottokupongen i søpla en gang for alle. Da er det bare å bestille en Lear Jet først som sist for å skaffe transport til din private øy i Karibia!

Vårt forrige oppslag om daytrading i november avslørte at omtrent 70 prosent av digitoday.nos lesere kunne tenke seg et liv som daytrader. Tross alt, hvem drømmer ikke om å være sin egen lykkes smed og samtidig ha muligheten til å tjene mye penger?
Men før du sier opp jobben bør du tenke over en del fakta:


La oss starte med det viktigste: Det er en realitet at daytrading er et spill der majoriteten taper, og enda færre tjener nok til å leve av det. Bright Trading, kanskje USAs beste online-tradingsenter, sier til bransjebladet Technical Analysis of Stocks and Commodities at omtrent halvparten av traderne faller fra i løpet av det første halve året hos dem. Dette senteret har noen av de strengeste kriteriene for å få lov til å benytte senterets tjenester. Altså en av to faller fra på et av de beste sentrene.

Du er fortsatt med? Det blir enda verre.

Andre tradingsentre med slakkere krav har en mye større andel av frafall, enkelte helt opp mot 90 prosent. Securities and Exchange Commission skrev i en undersøkelse fra i sommer at omtrent 80 prosent av daytraderne TAPER penger. Husk at dette er et nullsumspill, faktisk et minus-sum-spill etter at kurtasje til megleren er trukket fra. Blant de firma som tilhører kategorien 90 prosent frafall, finner vi All Tech Investments i Atlanta der en trader i fjor drepte ni mennesker etter å ha tapt en formue på daytrading....

I utgangspunktet taler med andre ord ikke oddsene til din fordel. Skal du i tillegg skape et levebrød av dette blir oddsene enda dårligere. Og du ønsker å bli rik? Lykke til.

Selvfølgelig er det muligheter for de som innehar de rette egenskapene. Steinar Larsson har førstehånds kjennskap til dette etter to år som trader:

- Problemet er at folk flest tror at dette er lett og gjør dermed ikke nødvendige forberedelser. Hvem som helst kan ikke starte en restaurant, og på lik måte kan ikke alle bli tradere. Samtidig vil nok de fleste gjøre research før de starter en restaurant, men de færreste forbereder seg for å bli en trader. Altså er utgangspunktet helt håpløst for flesteparten, men de som starter i riktig ende kan komme langt på vei.

Steinar Larsson trekker frem følgende egenskaper som de viktigste:


- For de første må du ta ansvar for dine resultater, her er det absolutt ingen andre å skylde på, i motsetning til andre i deler av arbeidslivet. Alt er opp til deg selv. En annen viktig egenskap er tålmodighet. Mange overtrader når de mister tålmodigheten, noe som i flesteparten av tilfellene bare fører til tap. Jeg sitter selv foran skjermen seks timer hver dag, men gjør kanskje bare tre til fire transaksjoner. Det betyr at mesteparten av dagen går med til å stirre på skjermen og vente på at en mulighet byr seg. Det gjelder med andre ord å være aggressiv når du skal være det. Du må metodisk satse når oddsene er på din side. Selv tradet jeg i over ett år før jeg tjente penger på dette. Det gjelder å tape minst mulig mens du fortsatt er en nybegynner. Har du fortsatt selvtillit nok etter å ha tapt penger i et år til å tro at dette er noe for deg? De fleste vil nok være knekket før den tid.

Larsson trekker frem en annen egenskap som knekker majoriteten av nye tradere: Evnen til å ta tap.

- Å ta tap er en del av gamet i denne bransjen. Skal du tjene penger på dette må du først som sist lære deg dette. Dette er vanskelig for mange som oppfatter tap som en innrømmelse av nederlag. Problemet for mange er at de ikke kutter tapet mens det ennå er lite, men venter til det vokser seg større. Særlig mange med høy utdannelse og et stort ego er tilbøyelige til å gjøre denne feilen. Kan du ikke ta et tap, vil du ende opp med et stort tap eller gå glipp av nye tradingmuligheter - begge deler er nok til undergrave enhver suksess, sier Larsson.

I bunn og grunn handler det hele om psykolgi, noe som sikkert er vanskelig å forstå for folk flest. Mange av egenskapene høre banale ut, men Larsson hevder at dette må oppleves før det kan forstås.

Etter at du har definert din metode, altså hvordan du skal trade, må du utføre din tradingplan. Dette er ikke så enkelt som det høres ut som.

- Selv tapte jeg 50.000 på tre minutter i høst, og da har du en tendens til ikke å tenke rasjonelt, sier Larsson. - Du kan ikke juble når det går bra, da mister du disiplinen og overtrader, samtidig kan du ikke bli nervøs og nøle når det går dårlig, da går du glipp av nye muligheter.

Larssons utsagn stemmer overens med det som er skrevet i boken Market Wizards av Jack Schwager, der et tyvetalls suksessfulle tradere oppsummerer de viktigste egenskapene: Disiplin, tålmodighet, evne til å ta tap, hardt arbeid, ansvarlighet, rasjonalitet, fokus på risiko, selvtillit og ikke gjøre det som er komfortabelt. Vanskeligere er det ikke...

Spør deg selv: Kan du ta en rask avgjørelse og kjøpe aksjer for millioner av kroner på ett sekund? Hvis du også er komfortabel med egenskapene over, da er det vel bare å kaste seg i det? Men vær obs på tapene....

Til toppen