– Kan du hjelpe Piratpartiet?

Piratpartiet trenger 600 underskrifter før jul. Nå ber Håkon Wium Lie om hjelp.

– Kan du hjelpe Piratpartiet?
CSS-oppfinner og Opera Softwares teknologiredaktør Håkon Wium Lie er Piratpartiets frontfigur i Norge. Nå trenger partiet 600 underskrifter for å bli registert til neste års stortingsvalg. Bilde: Per Ervland

KOMMENTAR: Piratpartiet har samlet 4400 underskrifter og trenger 600 til før jul for å registreres i Partiregisteret. Kan du hjelpe oss?

I høst skrev digi.no-redaktør Sigvald Sveinbjørnsson at Piratene trenger din hjelp. Mange hjalp oss den gang, men vi vet digi.no har enda flere lesere. Og i høst har vi i Norge fått flere grunner for å ha en digital gneldrebikkje.

  • I november kom Asker og Bærum tingrett fram til at radiomusikk i leiebiler er offentlig framføring og at Gramo derfor har krav på avgift. Hæ? Det virker ikke være noen grense for hva norske organisasjoner kan kreve og domstolene aksepterer ukritisk kravene — liksom norske stortingspolitikere i alle år har gitt etter for press og strammet inn åndsverksloven. Vi trenger et parti som sier stopp, tilbake til start.
  • I går kunne vi lese at Kripos ønsker at brukere på internett-kafeer og andre åpne nett skal måtte identifisere seg. Dette er en særdeles dårlig idé. Man kan forstå at Politiet ønsker effektive verktøy for å fakke skurker, men å plage oss alle med ID-krav for å sjekke epost blir feil.
  • Forleden mellomlandet jeg i München og kjøpte en avis. Da jeg skulle betale krevde den høflige ekspeditøren å se passet. Passet? Ja, passet: alle som skulle kjøpe noe måtte identifisere seg. Årsaken var antagelig (og her gjetter jeg) at man ønsker vite hvem som er EU-borgere for å kunne beregne merverdiavgift. Litt perpleks viste jeg fram passet, som straks ble avlest i en diskret plassert maskin. Dermed hadde ekspeditøren, kiosk-kjeden, merverdimyndighetene og kanskje også politiet tilgang til navn, bilde og fingeravtrykk (som ligger elektronisk lagret i passet). Jeg kan ha forståelse for at politiet sjekker pass ved grenseoverganger, og jeg viser faktisk fingertuppene for å komme inn i USA. Men jeg stoler ikke like mye på kiosk-kjeden og jeg liker dårlig at personlige data skal strøs omkring.
  • Utrykningspolitiet har også fått nytt utstyr denne høsten. Nå kan de skanne bilskilt automatisk og dermed raskt hanke inn stjålne biler og ettersøkte personer. Det virker smart. Men hvordan lagres dataene? Hvor lenge blir de liggende? Noen må stille slike spørsmål.

Partiregisteret jobber med papir. Vi har samlet inn 4400 underskrifter på papir, og trenger 600 til. Dersom 60 personer samler 10 underskrifter hver er vi i mål. Her er skjemaet: skriv det ut, skriv under, og send det rundt blant kollegaer. Så får dere noe interessant å snakke om i lunsjpausen. Og husk at man ikke skriver under på at man støtter Piratpartiets politikk, bare at man ønsker at partiet skal få stille til valg. Så kan du selv velge.

    Les også:

Les mer om: