Kan få støtte for flere åpne medieformater

Microsoft bekrefter nye kodek-planer for Edge og Windows 10.

Kan få støtte for flere åpne medieformater
Microsoft Edge skal få støtte for videokodeken VP9, som trolig får følge av flere andre, åpne medieformater og -kodeker. Bilde: digi.no

Microsoft kom i går med en offisiell kunngjøringen offisiell kunngjøring om at selskapets nye nettleser, Edge, skal få støtte for videokodeken VP9, som Google tilbyr royaltyfritt. Digi.no omtalte denne avgjørelsen i forrige uke.

Microsoft skriver nå at VP9 er en åpen kildekode-kodek som tilbyr effektivt komprimering for å strømme HD-innhold ved lavere bitrater, og at den er egnet for UHD-strømming (Ultra High Definition).

Bakgrunn: Microsoft Edge får støtte for Googles videoformat

Eksperimentell

Ifølge Microsoft skal tidlige implementeringer av VP9 i Edge gjøres tilgjengelig for testing i Windows Insider Preview-utgaver om kort tid. Støtten vil dog være deaktivert så lenge den anses for å være eksperimentell, men kan aktiveres fra siden som åpnes når man skriver «about:flags» i adressefeltet til Edge.

I første omgang skal VP9-implementeringen i Edge støtte adaptiv strømming ved hjelp av Media Source Extensions, en kommende W3C-standard for å kunne bruke JavaScript til å generere mediestrømmer for avspilling. Dette skal kunne detekteres ved å bruke programmeringsgrensesnittet MediaSource.isTypeSupported().

Edge skal støtte maskinvareakselerert dekoding av VP9 på systemer hvor dette er tilgjengelig.

Les mer: Lisensutfordringer for H.265-video åpner for konkurrentene 

Flere formater

Microsoft bekrefter også at støtte for WebM-formatet skal implementeres. WebM er basert på deler av kontainerformatet Matroska, men forutsetter at VP8 eller VP9 brukes som videokodek og Vorbis elle Opus brukes som lydkodek.

Fra starten av vil ikke Edge ha full støtte for WebM, men i stedet være spesielt rettet mot behovene til nettsteder som kombinerer VP9 med MP4/AAC eller andre lydkodeker som Microsoft allerede støtter.

– Vi jobber med framtidig støtte for VP9 for medietagger og lokal avspilling, i tillegg til at vi vurderer støtte for ytterligere lydformater som det er sannsynlig at vil bli brukt sammen med VP9, slik som Opus, skriver Microsoft.

Selskapet skriver videre at det også vurderer å støtte andre åpen kildekode-baserte lyd- og videoformater, inkludert kontainerformatet OGG og lydkodeken Vorbis. Status for denne utviklingen kan følges på denne siden.

YouTube tar i bruk VP9: – Topp kvalitet, halve båndbredden 

Wikipedia

I en kommentar til denne kunngjøringen, skriver sjefarkitekten til Wikimedia Foundation, Brion Vibber, at dette er fantastiske nyheter, fordi Wikipedia vurderer å oppdagere selskapets gamle Ogg Theora og WebM VP8-baserte infrastruktur til å produsere WebM-innhold basert på VP9 og Opus.

– På grunn av patentlisensutfordringer kan vi ikke bruke MP3 eller AAC i forbindelse med lydspor, så det er å ha Opus-støtte i Media Source Extensions vil være veldig nyttig for oss, skriver Vibber.

Ifølge Vibber gjør Wikipedia det mulig å spille av Ogg Theora og Vorbis-basert innhold ved hjelp av et emscripten/asm.js-basert bibliotek.

– Dette fungerer overraskende bra, men innebygd VP9+Opus vil tilby mye bedre kvalitet for båndbredden, skriver Vibber.

Leste du denne? – Nå må Flash dø 

Allianse

I blogginnlegget tar Microsoft også opp at selskapet er blant dem som har vært med på å etablere Alliance for Open Media, en nyhet som ble kjent i begynnelsen av forrige uke. Alliansens medlemmer skal spesifisere og utvikle nye, åpne og royaltyfrie teknologier og formater for framtidige, multimedie-relaterte bruksområder.

Utgangspunktet for det nye medieformatet skal primært være de tre videoteknologiene VP9, Thor og Daala.

Bakgrunn: Massivt samarbeid om royaltyfritt videoformat