UTVIKLING

Kan gi mye smartere tekstsøk på weben

Ny teknikk foreslås som W3C-standard.

Den foreslåtte FindText API-spesifikasjonen skal åpne for smartere søk på websider og i webapplikasjoner.
Den foreslåtte FindText API-spesifikasjonen skal åpne for smartere søk på websider og i webapplikasjoner. Bilde: W3C, Pixabay. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. okt. 2015 - 15:20

Det å kunne søke i teksten på websider og å finne tekstutvalg, har vært en grunnleggende funksjon i nettlesere i alle fall siden det var Mosaic «alle» brukte. Men slik funksjonalitet er ikke tilgjengelig for webapplikasjoner, noe flere arbeidsgrupper i W3C mener det er behov for.

Smartere søk

Derfor ble det nylig foreslått en spesifikasjon for et programmeringsgrensesnitt som tilbyr utviklere metoder til å finne fram til tekstutvalg i dokumenter. Foreløpig kalles spesifikasjonen for FindText API.

I innledningen til spesifikasjonen nevnes det flere eksempler på mulige bruksområder for dette.

For eksempel kan det være ønskelig å gi brukerne mulighet til bare å søke i gitte områder på websiden, for eksempel i tekstfeltet som brukeren skriver i, og ikke i tekster som er oppgitt som en del av selve applikasjonen, for eksempel navnet på en knapp.

Tekstsøk på en webside med Chrome
Når man søker i en webside med nettleseren, skilles det ikke mellom hva som er brukergrensesnitt og hva som er faktisk innhold. På bildet over markeres det for treff også i knappen, som egentlig er en del av brukergrensesnittet. Bilde: digi.no
 

En bruker vil kanskje ønske å utheve et spesielt utdrag, og kunne lenke til det, selv om det ikke har en egen id-attributt som kan fungere som identifikator for dette fragmentet.

I webbaserte samarbeidsverktøy kan det aktuelt å bruke FindText API i forbindelse et tekstdokument for å gi bedre mulighet for korrektur og kommentarer knyttet til begrensede utvalg av teksten.

Mulighetene er likevel langt flere, og FindText API skal kunne tilby blant annet fuzzy-søk, som også gir treff når teksten bare er omtrent lik det som er oppgitt som søkestreng. Det vil også være mulighet for å ta i bruk valgfri metoder for å gjøre søket mer raffinert.

Leste du denne?WebAssembly skal gi lynraske webapplikasjoner

Sensorer

W3C publiserte i forrige uke også det første offentlige utkastet til en annen potensiell W3C-standarder, Generic Sensor API.

Hensikten med dette er å skape en standard for hvordan spesifikasjoner for konkrete sensorer skal skrives, sammen med et abstrakt sensor-grensesnitt som kan utvides for å imøtekomme ulike sensortyper.

Ifølge spesifikasjonsforfatterne, fra henholdsvis Intel og jQuery Foundation, er dagens løsningen for å gjøre sensordata tilgjengelige for webplattformen preget av lav takt og ad-hoc.

Det er få sensorer som er tilgjengelige på denne måten, og når de først er det, så skjer det på måter som i for stor grad begrenser hvordan de kan brukes. Dessuten varierer programmeringsgrensesnittene mye fra ett produkt til det neste.

Med spesifikasjonen ønsker forfatterne å løse alt dette, ved å tilby en forenkle spesifikasjons- og implementeringsprosessene.

Sikrere løsninger: Vil kreve HTTPS for ny webfunksjonalitet 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Varslinger

Ingen av de to nevnte spesifikasjonene vil bli offisielle W3C-standarder på i beste fall mange måneder. Det er dog ikke tilfellet for Web Notifications, som ble en slik standard i går. Spesifikasjonen er relatert til WHATWGs Notifications API.

Hensikten med Web Notifications er kunne tilby et standardisert programmeringsgrensesnitt som gjør det mulig for webapplikasjoner å vise varsler til brukeren, i dialogbokser som vises på systemnivå utenfor den aktuelle websiden.

Det gjør at også webapplikasjoner som kjøres i bakgrunnen kan varsle brukeren om at det for eksempel har skjedd en oppdatering.

For at dette skal kunne skje, vil brukeren først måtte gi applikasjonen tillatelse til å vise slike varsler.

For at en spesifikasjon skal kunne bli en W3C-standard, må det eksistere minst to ulike implementeringer av spesifikasjonen. Web Notifications støttes av alle nyere desktop-nettlesere bortsett fra Microsoft Edge. Men på mobile enheter støttes den tilsynelatende heller ikke av Safari for iOS.

Les også: Chrome får støtte for push-meldinger 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.