JUSS OG SAMFUNN

Kan gi sjefen rett til å lese ansattes e-post

IT-minister Heidi Grande Røys kan snu i forslaget til ansatte krav på en privat sfære på jobben.

5. mars 2008 - 08:35

Fornyings- og administrasjons-departementet (FAD) har i to og et halvt år hatt forslaget til ny forskrift for arbeidsgiveres håndtering av ansattes e-post ute på høring.

Forslaget kom i etterkant av de interne stridighetene i Redningsselskapet og Vinmonopolet, der granskning av de ansattes e-post var viktig i jakten på å skaffe bevis.

FAD skriver i sitt forslag at de ansatte har krav på en privat sfære også på jobben, og arbeidsgivere skal som hovedregel ikke ha adgang til ansattes personlige e-post. Forskriftene var forventet å tre i kraft i fjor høst, men ennå er forslaget ute på høring.

Men en rekke motforslag fra arbeidsgivere gjør det vanskelig for FAD å få igjennom sitt ønske. Også Økokrim mener forslaget svekker muligheten til å bekjempe kriminalitet ettersom innhold i e-postkasser ofte har vist seg å være sentrale bevistilbud i flere straffesaker.

Etter at også Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Justisdepartementet gjorde motstand mot forslaget, har FAD blitt stadig mer spakere.

Ifølge Aftenposten er beskjeden nå fra FAD: «Vi jobber med saken».

Justisdepartementet ønsker å legge fram en revidert utgave av loven for Stortinget før sommeren.

Dermed kan det se ut til at FAD må jenke seg i sitt ønske om at arbeidsgivere ikke skal ha adgang til ansattes e-post.

Til Aftenposten vil statssekretær Wenche Lyngholm ikke avkrefte at det i framtiden vil være umulig for arbeidsgivere å snoke i ansattes e-poster, og sier at de nå jobber med en løsning som skal ivareta både arbeidsgiveres behov og arbeidstagerens rettigheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.