Kan gi Thunderbolt hard konkurranse

Billigere grensesnitt blir VESA-standard.

Kan gi Thunderbolt hard konkurranse
Lav pris og basert på en royaltyfri, åpen standard. Det kan gjøre DockPort til en langt mer utbredt løsning enn Thunderbolt i målet om å redusere antallet kabler til pc-er, selv om sistnevnte på flere områder er teknologisk overlegen. Bilde: Texas Instruments

Det er ikke alltid at de beste teknologiene står igjen som vinnere. Forholdet mellom pris og behov er ofte avgjørende. Forholdet mellom Firewire og USB var et eksempel på dette. Firewire var teknologisk overlegen, men langt dyrere og mer kompleks. I dag er Firewire for spesielt interesserte, mens USB brukes overalt.

Nå er det en mulighet for at denne historien vil gjenta seg. I går ble det kjent at standardiseringsorganisasjonen Video Electronics Standards Association (VESA) har gjort DockPort til en VESA-standard. DockPort er et felles grensesnitt for DisplayPort, USB 3.0 og strøm. Det ble opprinnelig utviklet av AMD og Texas Instruments (TI) og presentert under kodenavnet Lightning Bolt i 2011, kort tid etter Intel lanserte selskapets Thunderbolt-teknologi, som Apple var først til å adoptere. Ikke veldig mange har fulgt etter.

Felles for både Thunderbolt og DockPort, er DisplayPort-teknologien. Men mens denne kombineres med PCI Express i Thunderbolt, er det USB 3.0 som multiplekses med DisplayPort-signalene i DockPort. Begge kan levere strøm, men det forutsetter bruk av kobberkabler.

Mens Thunderbolt kan levere en effekt på 10 watt, er det foreløpig ikke klart hvor mye DockPort vil kunne levere. Et mål skal likevel være at DockPort skal kunne brukes til å drive en pc eller et nettbrett ved hjelp av én eneste kabel.

En annen vesentlig forskjell er det at DockPort, som av VESA anses som en utvidelse av DisplayPort, vil kunne implementeres royaltyfritt i brikker og grensesnitt fra mange leverandører. Det kan føre til konkurranse og lav pris. Allerede i juli i fjor lanserte TI en DockPort-brikke med en utsalgspris på 1,85 dollar. Det er uklart i hvor stor grad den følger standarden, som ikke vil være fullført før i neste kvartal.

Kompleksiteten gjør at Thunderbolt-kablene, som er aktive, er kjent for å være temmelig dyre. DockPort støtter passive kabler.

– Med bare én billig kontakt kan brukerne nå få tilgang til strømforsyning, mus, tastatur, eksterne lagringsmedier, skrivere, spillkontrollere og opptil fire eksterne skjermer. Det er mye fra en enkelt, standardisert kontakt, sier Steve Belt, sjef for AMDs strategiske allianser, i en pressemelding.

Spørsmålet nå er hvordan resten av bransjen vil motta DckPort. Det er liten grunn til å tro at for eksempel Intel er spesielt begeistret. Andre, for eksempel brikkesettleverandører, vil derimot kunne være langt mer positive.

    Les også: