BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Kan gjøre det utenkelige mulig

Når terabyte med data er tilgjengelig i minne, endres IT-bransjen, tror Gartner.

Noe av det mest løfterike med i-minne-prosessering av data, er å kombinere analyse med transaksjonsprosessering (OLTP). Som denne hype cycle fra Gartner viser, vil det ta mange år før denne teknologien kan betraktes som moden.
Noe av det mest løfterike med i-minne-prosessering av data, er å kombinere analyse med transaksjonsprosessering (OLTP). Som denne hype cycle fra Gartner viser, vil det ta mange år før denne teknologien kan betraktes som moden. Bilde: Gartner
8. nov. 2012 - 07:37

BARCELONA (digi.no): Selskaper som QlikTech, SAP og Oracle har de par siste årene bidratt til å rette et søkelys mot en teknologi kjent som «databehandling i minne» («in-memory computing»).

Grunnlaget for QlikTechs analyseplattform QlikView, samt for Oracles dedikerte analysemaskiner Exalytics, og SAPs Hana, er at applikasjonen forholder seg til data som allerede er lastet i minne: Det foretas ingen I/O, og resultatene av spørringer og annen behandling er tilgjengelig i så godt som sann tid.

I-minne-teknologi dreier seg om mer enn bare forretningsanalyse og beslutningsstøtte. På Gartners pågående Symposium/ITxpo i Barcelona orienterer to analytikere, Massimo Pezzini og Roxane Edjlali, om hvorfor de tror teknologien nå skyter fart, og hvordan de tror den vil påvirke IT-bransjen.

– Vår konklusjon er at i-minne-teknologi kan ryste IT-bransjen, fordi den muliggjør løsninger som hittil har vært betraktet som utenkelige, sier de.

DDR-3 kort med 1 gigabyte minne hver. Standardservere kan i dag leveres med minne på mange terabyte.
DDR-3 kort med 1 gigabyte minne hver. Standardservere kan i dag leveres med minne på mange terabyte.

Materialet som Pezzini og Edjlali legger fram, er et resultat av samarbeid mellom et titalls analytikere i Gartner.

– I-minne-teknologi er ikke nytt. Det har vært i bruk siden slutten på 1990-tallet, og i overkant av 50 leverandører tilbyr produkter og løsninger.

De mest utbredte produktene er for forretningsanalyse – QlikView er typisk – og de fleste brukerne er små og mellomstore bedrifter. På den andre siden fastslår Pezzini og Edjlali at flere store IT-områder hviler fullt og helt på i-minne-teknologi. De nevner SaaS (programvare som tjeneste), IT-basert handel innen finans, sosiale nettverk og storskala online-spill. I-minne-teknologi er grunnlaget for alle typer nettskytjenester, og er innebakt i flere produkter fra IBM og Microsoft, i tillegg til Oracle og SAP. IBM Pure Systems bygger på i-minne-teknologi, det samme gjør Microsoft Azure.

På programvaresiden er i-minne-teknologi tilgjengelig, og det er ingen tvil om at det fungerer. Det som gjør den ekstra løfterik nå, er utviklingen innen standard maskinvare.

– 64-bit prosessorer kan nå adressere opptil 16 exabyte med data. Minne har aldri vært så rimelig: Produksjonskostnadene for DRAM faller 32 prosent per år, og en gigabyte NAND flashminne koster i snitt 0,50 dollar. Standard servere kan leveres med flere terabyte av DRAM, og de er utstyrt med stadig kraftigere flerkjernede prosessorer.

I-minne-teknologi, slik Gartner klassifiserer den i dag. Teknologien er svært løfterik, og kan utløse hittil utenkelige anvendelser. <i>Bilde: Gartner, 2012</i>
I-minne-teknologi, slik Gartner klassifiserer den i dag. Teknologien er svært løfterik, og kan utløse hittil utenkelige anvendelser. Bilde: Gartner, 2012

Denne utviklingen har gjort det mulig for programvareleverandører å legge i-minne-teknologi inn i ferdige applikasjoner og vanlige infrastrukturprodukter som portaler, applikasjonsservere, tjenestebusser, analyseverktøy, prosessverktøy og så videre.

Pezzini og Edjlali understreker at i-minne-teknologi krever spesielt tilrettelagt programvare. En database blir ikke «i-minne» selv om den flyttes fra disk til minne. Den må legges opp slik at applikasjonen gis direkte tilgang til dataene, ikke som om minnet bare var en rask disk.

– Tilrettelagte databaser og i-minne-analyse verktøy i form av i-minne OLAP («online analytical processing») dukket opp på slutten av 1990-tallet. En annen form, der data ble holdt i minne i store klynger av servere, kalt «in-memory data grids», ble utviklet tidlig på 2000-tallet.

En tredje type i-minne-teknologi som i årene 2003 til 2005, i former av plattformer for å prosessere hendelsesstrømmer. Det må gjøres i minne, fordi det må skje i sanntid.

Fagområdet er kjent som «complex event processing» eller CEP. Derfra ble i-minne-tilnærmingen videreutviklet med tanke på e-handel, sosiale nettverk, leveranse av programvare som tjeneste (SaaS) og avansert transaksjonshåndtering.

Alminneliggjøringen av teknologien som skjer i dag, åpner for anvendelser og løsninger som hittil har vært utenkelige.

Grunnen til at så få er klar over dette, er at dagens løsninger er presentert med tanke på helt spesifikke problemer. Leverandørene har ikke utarbeidet visjonene som ligger i teknologien, og det dramatiske potensialet er ukjent for brukerne.

– Vi ser for oss at batchkjøringer som i dag krever mange timer vil kunne gjøres unna på minutter eller til og med sekunder ved å flytte dataene fra disk til minne og tilrettelegge applikasjonene. Da vil disse prosessene kunne håndteres nærmest som tjenester i sanntid. Innen CEP, der data typisk stammer fra all sensorer, vil millioner av begivenheter kunne skannes på noen tidels millisekunder for å avdekke sammenhenger og mønstre relatert til trusler eller nye muligheter. Man vil kunne kjøre både transaksjonelle og analytiske applikasjoner mot samme datamengde i sanntid, og åpne nye muligheter for å se hvordan en virksomhet kan fornyes.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Pezzini og Edjlali erkjenner at tillempningen langt fra er triviell. De spår følgelig ikke at dette vil skje, men understreker at muligheten ligger der, for en alvorlig rystelse og mange nye muligheter og måter å gjøre ting på.

I en tidshorisont på ett til tre år ser mulighetene ut til å være størst innen fire typer løsninger:

  • I-minne-databaser for å muliggjøre analyse i sanntid
  • I-minne-datagrid for de største analytiske applikasjonene
  • I-minne analytiske plattformer for detaljert analyse og interaktiv visualisering
  • Kompleks hendelsesprosessering (CEP) for mer intelligent forretningsdrift.

Gartners kartlegging av leverandører av i-minne-teknologi viser et femtitalls bedrifter. Mange av disse er små oppstartselskaper. QlikTech er et eksempel på raskt voksende ung leverandør som har markert seg som leder i Gartners «magiske kvadrant».

Markedet er fordelt på et stort antall leverandører. De som er merket med stjerne (*) laverer produkter i flere kategorier. <i>Bilde: Gartner</i>
Markedet er fordelt på et stort antall leverandører. De som er merket med stjerne (*) laverer produkter i flere kategorier. Bilde: Gartner

I tillegg til de fire store – IBM, Oracle, Microsoft og SAP (der Sybase tilbyr både CEP-løsninger og i-minne-database som alternativ til SAPs Hana-database) – nevner Pezzini og Edjlali også fire leverandører som er spesielt verdt å se på: den israelske pioneren Gigaspaces, tyske Software AG, Tibco og VMware.

– Det er oppkjøp som gjør VMware til aktør innen i-minne-teknologi. I 2010 kjøpte de Gemstone, selskapet bak i-minne-datagridløsningen GemFire. Samme år kjøpte de RabbitMQ, en leverandør av en høyytelse meldingsløsning. VMware fulgte opp dette med å lansere SQLFire, en i-minn-database.

Gartner tror at infrastrukturprogramvare beregnet på i-minne-rettede applikasjoner i løpet av fem år vil samles i plattformer for å levere kombinasjoner av den funksjonaliteten som i dag leveres som atskilte produkter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.