BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kan Google drives med grafikkbrikker?

Google gjorde i går et oppkjøp som kan avsløre en dramatisk teknologi-bytte.

6. juni 2007 - 09:20

Google og Microsoft kan sees som en investeringskrig der de to selskapene med dypest lommebok i IT-bransjen kjøper både teknologi og selskaper med store kundemasser. I går var dagen for den første typen oppkjøp.

Microsoft kjøpte Engyro, et lite partner som lager mellomvare slik at Microsoft server-pakker kan dele hendelser og utveklse informasjon.

Googles oppkjøp er langt mer spennende, for oppkjøpet utløser spekulasjoner om et dramatisk skifte.

Google kjøpte i går PeakStream, et selskap som selger verktøy som gjør det enklere å skape programmer som deler opp jobbene over alle kjernene i en prosessor. Men Peakstream lager i utgangspunktet verktøy ikke beregnet på vanlige prosessorer, men grafikk-brikker.

Ideen er ikke helt ny, for nyere grafikkbrikker har en ekstrem ytelse på rene regneoperasjoner. Det er mulig at selskaper som Google kunne programmere mye av sine systemer til å kjøres på langt billigere og mer kompakte grafikkkort.

Google er med sine gigantiske søkesentere trolig verdens største server-eier.

Men uansett skal Peakstream hjelpe Google med det såkalte parallelliserings-problemet som Intel og Microsoft mener er en av de største utfordringene i IT-bransjen om dagen. Årsaken er at Intel og AMD nå lager brikker med stadig flere kjerner i stedet for å øke farten på en kjerne. Derfor må all programvare etterhvert skrives om for å utnytte multikjerne-brikker.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.