Kan ha gjort utbredt DRM-løsning ubrukelig

Mulig hovednøkkel kan åpne for perfekte kopier av blant annet Blu-ray-plater.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. sep. 2010 - 13:36

Moderne tv-er og Blu-ray-spillere er alle utstyrt med HDMI-porter (High-Definition Multimedia Interface) for overføring av lyd- og bilde. I likhet med flere andre slike grensesnitt, har HDMI støtte for kopisperreløsningen HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Dette gjør det i teorien mulig sikre at lyd- og bildedataene som sendes over forbindelse, for eksempel en HDMI-kabel mellom en Blu-ray-spiller og en tv, ikke kan avlyttes i en ikke-kryptert form.

Dette er dog en sannhet med modifikasjoner, for det finnes maskinvare som gjør det mulig å dechiffrere de krypterte dataene og gjøre dem tilgjengelige via blant annet DVI- og RGB-grensesnitt. Argumentet for å tilby dette er at de gjør HDCP-beskyttet innhold tilgjengelig for brukere av tv-er uten HDCP-støtte. DailyTech nevner noen eksempler på slike produkter her.

I går dukket det opp en Twitter-melding fra en bruker som kaller seg IntelGlobalPR. I meldingen står det: Master HDCP key released. En lenke i meldingen peker til denne siden, som inneholder en 40 x 40 elementers matrise, hvor hvert element er et 56 bits heksadesimalt tall.

På siden står det også hvordan man kan bruke matrisen til å generere nøklene til «source» og «sink», som er henholdsvis avspilleren av innholdet og enheten som gjenskaper innholdet på for eksempel en skjerm.

Det er foreløpig ikke kjent hvorvidt matrisen faktisk er en slik «master key» eller hovednøkkel, men viser det seg at nøkkelen holder det den lover, vil den trolig gjøre det mulig å lage løsninger som kan brukes til å «rippe» perfekte kopier av HDCP-beskyttet innhold, for eksempel fra Blu-ray-plater.

Dette vil i så fall føre til at hele grunnlaget for HDCP-løsningen, som er utviklet av Intel, vil falle bort.

Det er ukjent hvem som står bak publiseringen av nøkkelen, og det er også uklart hvordan nøkkelen har blitt funnet. En mulighet er at det dreier seg om en lekkasje, men tidligere har det blitt hevdet at det ville være mulig å finne fram til denne hovednøkkelen dersom man har et tilstrekkelig antall av nøklene til ulike HDCP-kompatible enheter. Hovednøkkelen har blitt brukt til å beregne nøkkelen til alle enhetene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.