Kan han begrave stridsøksen?

Apples Tim Cook beordret til å møte Samsungs toppsjef ansikt til ansikt.

Apple-topp Tim Cook og toppsjefen i Samung Electronics, Choi Gee-sung, skal møtes ansikt til ansikt i en domstol i San Francisco mandag og tirsdag denne uken. Årsaken er forliksforhandlinger i patentkrigen mellom de to gigantene.
Apple-topp Tim Cook og toppsjefen i Samung Electronics, Choi Gee-sung, skal møtes ansikt til ansikt i en domstol i San Francisco mandag og tirsdag denne uken. Årsaken er forliksforhandlinger i patentkrigen mellom de to gigantene. (Bilde: ChinaFotoPress/Getty Images/All Over Press)

Apples Tim Cook beordret til å møte Samsungs toppsjef ansikt til ansikt.

Apple og Samsung er innblandet i en bitter konflikt om patenter og opphavsrett. De to har støtt sammen i en rekke rettsaler verden rundt for å tvinge hverandre i kne. Stridens kjerne er Apples påstand om at Samsung har kopiert deres produkter, mens Samsung har slått tilbake og hevdet at Apple har brutt deres patenter.

Mandag må imidlertid topplederne i de to selskapene møtes, beordret til forlikssamtaler av en domstol i San Francisco. Apple og Samsung skal nemlig møtes i retten i California i slutten av juli i år, men en føderal dommer har bestemt at de to selskapene skal møtes i forkant i et forsøk på å tvinge frem et forlik.

Dermed må Apple-topp Tim Cook møte Samsungs Choi Gee-sung ansikt til ansikt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det blitt stadig mer vanlig at domstolene beordrer partene til forlikssamtaler i forkant av en rettsak, og det er nærmest blitt rutine hva angår rettsaker som dreier seg om immaterielle rettigheter og patenter.

Men det er ikke vanlig at toppsjefene i selskapene som sloss blir beordret inn til disse forhandlingene. Men dette kan være ganske smart, mener en tidligere amerikansk dommer.

– Siden advokater kan bli ganske følelsesmessige i kampens hete og kan begynne å mislike motstanderen, så kan det være fornuftig å få beslutningstagerne til å møtes, sier Wayne Brazil til Reuters.

I kampen mellom Apple og Samsung er det imidlertid vilje på begge sider til å løse sakene utenfor retten.

– Det er fremdeles stor avstand i patentkrigen med Apple men vi har flere forhandlingsmuligheter, inkludert krysslisensiering, uttalte sjefen for Samsungs mobildivisjon, JK Shin til nyhetsbyrået før han reiste fra Seoul til USA for å delta i forliksforhandlingene.

Det er satt av to dager til forlikssamtalene, som blir ledet av dommer Joseph Spero. Dersom de to toppsjefene klarer å holde en god tone vil han sørge for at de får snakke sammen om problemene som skiller dem. Blir det ampert vil Samsung og Apple bli henvist til hvert sine rom mens dommeren vil gå i skytteltrafikk for å oppnå enighet.

Det er verd å merke seg at Apple ikke bare er en viktig konkurrent for Samsung. De er også en av de viktigste kundene til det sørkoreanske elektronikk-konglomeratet. Forrige uke raste aksjekursen til Samsung hele 9 prosent etter at det gikk rykter i markedet om at Apple hadde plassert en større DRAM-ordre hos en Samsung-konkurrent. Det sier litt om det høye spillet de to topplederne vil spille mandag og tirsdag denne uken.

    Les også:

Til toppen