Kan han knekke platebransjen?

Lar musikere laste opp ubegrenset med låter og album.

Kan han knekke platebransjen?
Philip Kaplan er både utvikler, musiker og serieentreprenør. Amerikaneren vil nå gjøre det enklere å få gitt ut musikk på blant annet iTunes. Bilde: Mai Le/Flickr/CC

Philip Kaplan (37) vil gjøre det mye enklere for artister å få ut musikken sin i kanaler som Apple iTunes, Amazon, Spotify eller hos Google.

Selv om internett har snudd opp ned på musikkdistribusjon, er innpass hos disse preget av flere hindre. I utgangspunktet krever det platekontrakt.

Usignerte artister kan riktignok betale seg inn via tjenester som TuneCore og CD Baby, men dette koster typisk 40 dollar per album du vil selge.

– Problemet er at album-konseptet er utdatert. Før pleide artister å bruke et helt år på å spille inn tolv låter for så å gi ut cd. Nå bør musikere som ofte spiller inn låtene hjemme eller i studio kunne gi ut materialet sitt når som helst, like enkelt som å laste opp video til Youtube, skriver Kaplan i en kunngjøring.

Og det er nettopp det han har brukt de siste 12 månedene på å få til. Nettjenesten DistroKid lar hvem som helst laste opp et ubegrenset antall spor og album, mot en årlig avgift på 19,99 dollar.

For 120 kroner blir du altså ditt eget digitale plateselskap.

Tjenesten lar deg også laste opp ett enkeltspor for å prøve. Det er gratis.

Låtene blir lastet opp til iTunes, Spotify, Google Play og Amazon samtidig. DistroKid oppgir at de ikke tar noen kommisjon, men gir 100 prosent av royalty direkte til artisten.

For å få til dette måtte Kaplan forhandle seg frem til separate avtaler med hver av nettgigantene.

– Deretter utviklet jeg saker for deres veldige kompliserte programmeringsgrensesnitt (APIer), ting for å automatisk konvertere lyd- og bildefiler til de rette formatene, funksjoner for å fange opp når musikken blir tilgjengelig i butikkene - slik at artisten kan bli informert om det, funksjoner for å få mening ut av butikkenes royalty-rapporter og sikkert en million andre ting, skriver gründeren.

Han er selv musiker og har således laget en tjeneste han tror andre musikere vil ha stor glede av.

Les mer om: