JUSS OG SAMFUNN

Kan Internett erstatte et nasjonalt leksikon?

Regjeringen sa et foreløpig nei til et nasjonalt nettleksikon. Men trenger vi egentlig en norsk kunnskapssamling eller kan vi bruke søkemotorer på Internett?

15. nov. 2001 - 08:41

For det er ikke så enkelt å finne basiskunnskap på nettet. Mye av årsaken er hvordan dagens søkemotorer fungerer, selv om de er i sterk bedring. Vil du vite litt om granitt gir dette en uformell test av hva nettet kan servere. Søker du på ordet granitt på Kvasir får du en lenke til en rekke stenhuggere som tilbyr granittprodukter, men ingen basisinformasjon om hva granitt består av og hvordan granitt dannes. Du får dog vite om svært mange typer granitt. I det lille landet Norge finnes det altså ingen granitt-entusiaster eller geologi-studenter som har laget en nettside om granitt.

Men søker du på den internasjonale versjonen av Fasts søkemotor, Alltheweb, får du straks svar. "What is granite?" gir en rekke treff og nummer fem er Rob's Granite Page med underteksten "This site is devoted to granite petrology with an emphasis on the Llano Uplift granites of central Texas. Also includes links to research, meetings and other scientists."

Her får du svar - primært fordi det finnes så mange engelskspråklige mennesker at en person har tatt seg av jobben. Kjekt og gratis for voksne som behersker engelsk, men ikke for skoleelever.

Slik er det trolig med mye annen basiskunnskap og det norske Internettet. Argumentene taler altså for at små land med egne språk fremdeles trenger leksikon. Men jeg ender likevel opp på nei-siden til nettleksikon.

En av grunnene er at markedets dom er klar - nordmenn kjøpte leksikon i hopetall tidligere, men takker nå nei. De finner åpenbart andre alternativer. Greit nok.

Hadde initativet kommet fra skoleverket hadde saken kanskje stilt seg anderledes, men det kommer fra en bedrift som gjentar den norske ryggmarksrefleksen: "Vi mangler penger, nå må Staten inn fordi det vi lager/gjør er så viktig for landet/gruppe X.".

Forslaget som lå på bordet var uansett en mellomløsning fordi den skulle gi et leksikon - men bare til elever, studenter og brukere av offentlige bibliotek finansiert av fellesskapet. Forlagene vil med andre ord ha Staten til å støtte utdeling til målgrupper som i dag ikke har råd, men vil ta seg betalt av de andre som kjøper leksikonet.

Er et leksikon så viktig for landet, så må det vel være fordi alle skal bruke det mest mulig. Da burde man ta skrittet fullt ut og dele det ut gratis til alle. Dette ville spare mye i utgifter til administrasjon. Stengte betalingsløsninger har så langt bare gitt færre brukere, ikke mer penger i kassen.

La derfor støvet synke, skriv et nytt anbud alle er helt sikre på er nøytralt, og lag en gratis-løsning for alle. Det vil øke bruken av IT, Internett, det norske språk og tilby oss nøyaktige opplysninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra