KARRIERE

Kan iPad bli framtidens lærebok?

Eller kombinerer Apple igjen løfterik teknologi med en uspiselig forretningsmodell?

Apple lanserer verktøy for å lage interaktive lærebøker til iPad. Er det tenkelig at norsk skole legger om sine læremidler til dette lukkede og private universet?
Apple lanserer verktøy for å lage interaktive lærebøker til iPad. Er det tenkelig at norsk skole legger om sine læremidler til dette lukkede og private universet?
20. jan. 2012 - 11:04

Apple lanserte i går en gigautfordring til verdens læremiddelprodusenter, i form av en plattform for interaktive lærebøker på iPad som teknologisk sett fjerner alle tidligere innvendinger mot å velge noe annet enn papir.

Mediebegivenheten i New York i går gikk ut på akkurat det som digi.no varslet tirsdag: Apple-verktøy for interaktive e-bøker.

Pedagoger har i årevis drømt om å realisere digitale læremidler. Der papir tilbyr statisk informasjon og flat illustrasjon, kan det digitale tilby tekst, interaktiv grafikk, tredimensjonale simuleringer, video, lyd, interaktive oppgaver og så videre. Tradisjonelle lærebøker må selges til mange årskull for at prisen skal være overkommelig. Digitale læremidler kan oppdateres kontinuerlig, og i sanntid der det er hensiktsmessig. De får plass i et apparat som rommer tusener av bind, men som tar mindre plass og veier mindre enn én bok.

Nyhetene til Apple er følgende:

iBooks, en applikasjon for å lese e-bøker på operativsystemet iOS, det vil si iPad, iPhone og iPod Touch, er oppgradert til versjon 2.0.

Denne applikasjonen åpner for animasjoner og video, interaktivitet, samt oppgaver og oppgaveløsning. Brukere kan ta notater og utheve tekst. Det er verktøy for søk, også i egne notater. Apple tilbyr e-lærebøker fra iBookstore for fra 15 dollar (90 kroner) og nedover, etter partnerskap med forlag som Houghton Mifflin Harcourt, McGraw-Hill og Pearson. Dette er amerikanske forlag med utgivelser til alle trinn, inklusiv universitetsnivå. Det er ikke oppgitt hva slags planer Apple har for partnerskap med ikke-amerikanske forlag.

iBooks Author, et gratis verktøy for å snekre sammen læremidler som kan leses av iBooks 2.0.

Dette verktøy tilbys gratis for MacOS. Det tar seg av hele produksjonsprosessen, også utleggingen av det ferdige produktet på iBookstore. Den første utgaven omfatter seks ferdige maler som hver tilbyr ulike varianter av formgivning. Den er laget med tanke på å utnytte andre MacOS-verktøy for fotografi, video, presentasjoner, tredimensjonale objekter med mer.

En oppgradert utgave av iTunes U, som i praksis er en helt ny applikasjon for lærere og kursholdere.

iTunes U gir elever, studenter og kursdeltakere tilgang til alt kursmateriale på ett sted, slik at iBooks-lærebøker kan suppleres med annen litteratur, lydopptak av forelesninger, presentasjoner, avisklipp med mer. Applikasjonen kan også brukes til å administrere lekser og særoppgaver. Også dette verktøyet tilbys gratis.

iBooks 2.0, iBooks Author og iTunes U følger Apples kjente forretningsmodell: De tar seg betalt for maskinvaren, utstyrer den med fyldig og gratis programvare, allierer seg med innholdsleverandører og får full kontroll over distribusjonen.

Så er spørsmålet: Er det tenkelig at norsk skolebokproduksjon velger denne modellen?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.