Kan la alle få kjøpe 100-dollars PC

One Laptop Per Child-prosjektet vurderer å la alle få kjøpe den imponerende Linux-maskinen.

Kan la alle få kjøpe 100-dollars PC

One Laptop Per Child-prosjektet vurderer å la alle få kjøpe den imponerende Linux-maskinen.

NB: Rettelse:
I den opprinnelige utgaven av denne artikkelen, het det at prosjektet har bestemt seg for å la alle kjøpe PC-en. Siden er det kommet fram at dette ennå ikke er bestemt, og BBC har korrigert sitt oppslag. Ordningen som beskrives for å selge maskinen til alle, er undervurdering.

One Laptop Per Child er et prosjekt som har som mål å kunne levere en bærbar PC beregnet på barn i utviklingsland. Prisen skal presses ned til 100 dollar per stykk, eller 618 norske kroner. Det er vel å merke hvis man bestiller en million enheter av gangen.

digi.no fikk anledningen til å teste ut en prototype av maskinen som Opera Software's teknologissjef Håkon Wium Lie hadde fått tilsendt. Den imponerte stort og det var tydelig at også mange i den vestlige verden ville hatt glede av en slik maskin.

    Les også:

Tidligere har det kommet frem at de første leveransene vil skje i sommer. Da skal fem millioner maskiner leveres til Brasil, Argentina, Uruguay, Nigeria, Libya, Pakistan og Thailand.

Prisen til utviklingsland ligger i dag på 150 dollar, men prosjektet tror de skal greie å få den ned til 100 dollar etterhvert. Designet er forøvrig ikke helt i boks ennå, men det regner de med å få på plass i tide. I de utviklede landene blir den dyrere.

- Hvis vi startet å selge maskinen nå, så ville den solgt meget bra, men fokuset vårt er på utviklingsland, sier Michalis Betsas, prosjektets sjef for connectivity, på Consumer Electronics Show i Las Vegas, ifølge BBC.

Prosjektet har som ide som mange digi.no lesere diskuterte i forumet når vi tok en gjennomgang av maskinen: "Kjøp to, få en":

Kunder i den vestlige verden betaler for to maskiner, hvorav en sendes til et barn i et utviklingsland. Det er også et mål å koble sammen kjøperen av maskinen med barnet i utviklingslandet som får den.

- De vil få epost adressen til barnet som mottar maskinen, ettersom de i praksis har sponset barnet, sier Betsas.

Utfordringen med salget i den vestlige verden er å selge maskinen uten å dra på seg for store salgs- og distribusjonskostnader. Det kan fort bli veldig dyrende.

- Vi diskuterer problemstillingen med vår partner eBay. Det er faktisk mye vanskeligere enn det å lage maskinen, sier Betsas.

Til toppen