KARRIERE

Kan lage 400 000 iPhone per dag

Foxconn bygger verdens største anlegg for smartmobiler, i det nordlige Kina.

Foxconn øker produksjonskapasiteten for iPhone i det nordlige Kina, der lønningene er langt lavere enn i sør og i kystbyer som Shanghai.
Foxconn øker produksjonskapasiteten for iPhone i det nordlige Kina, der lønningene er langt lavere enn i sør og i kystbyer som Shanghai.
28. des. 2011 - 08:08

Taiwan-baserte Foxconn, også kjent som Hon Hai Precision Industry, er i ferd med å utvide kapasiteten til sin iPhone-fabrikk i Zhengzhou, provinshovedstad i Henan i det nordlige Kina, heter det i en melding fra Digitimes. Etter utvidelsen vil anlegget kunne framstille opptil 400 000 iPhone per dag, mot 200 000 i dag. Tallet på produksjonsarbeidere skal økes fra 100 000 til 200 000.

Avisen China Daily oppgir at utvidelsen utgjør en investering på 7 milliarder yuan, tilsvarende 6,5 milliarder kroner eller 1,1 milliarder dollar. I denne meldingen heter det at anlegget sysselsetter 130 000 arbeidere i dag. Utvidelsen skal sikre Foxconn en omsetning i 2012 på 20 milliarder dollar fra produksjonen i Zhengzhou.

Foxconn er verdens største elektronikkprodusent og hovedleverandør til Apple. Deres største produksjonsanlegg er i Zhenshen i Guangdong-provinsen i det sørlige Kina.

I fjor startet Foxconn også produksjon i Mianyang i Sichuan-provinsen i det vestlige Kina. Ifølge Digitimes ble det i jula satt i gang bygging av en ny fabrikk for 3G-mobiler. Dette anlegget er forholdsvis beskjedent til Foxconn å være, med en kapasitet på 10 millioner smartmobiler i året. Investeringen er på 700 millioner yuan.

Til sammen har Foxconn i dag anslagsvis 1,2 millioner ansatte, hvorav 1 million i fastland-Kina. I tillegg til Apple, leverer Foxconn også produksjonstjenester til HP, Sony, Dell, Nintendo og Microsoft.

Foxconn vedtok i 2010 å bygge produksjonsanlegg i Zhengzhou: Lønnsnivået i Henan-provinsen er om lag to tredeler av det Foxconn må betale i Zhenshen. Selskapet fikk hjelp av lokale myndigheter til å rekruttere 100 000 arbeidere i 2011, ifølge China Daily. Produksjonen kom i gang allerede i august. Når kapasiteten nå skal dobles, lover viseordfører Xue Yunwei å skaffe 100 000 til. Han skryter nærmest av det lave lønnsnivået:

– Du får ikke tak i ufaglærte i Shanghai hvis du bare tilbyr 1500 yuan i månedslønn [1400 kroner], men det gjør du hos oss, sier han til China Daily.

Myndighetene i Zhengzhou tilbyr også skattelette og rimelige tomter for å hindre ikke bare Foxconn, men også amerikanske selskaper som Intel og Ford, fra å flytte produksjon ut av Kina, til fordel for land som Bangladesh og Vietnam. Xue spår en årlig økonomisk vekstrate i Zhengzhou på over 10 prosent i mange år framover, godt over det som ventes for hele Kina. I de første elleve månedene i 2011 økte utenlandske investeringer i byen i en takt tilsvarende en årlig vekst på 43 prosent.

Et av de store problemene i Henan-provinsen er utvandring til mer framgangsrike områder i Kina. 21 millioner innbyggere skal ha flyttet ut av Henan de siste årene. Xue håper nye arbeidsplasser skal trekke noen av dem tilbake.

Foxconn har gjentatte ganger kommet i søkelyset for dårlige arbeidsforhold, særlig ved anleggene i Zhenshen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.