JUSS OG SAMFUNN

Kan løse Norges digital-TV-floke

To gründere på Stad har startet et selskap som kan redusere regninger for å gi hele Norge digital-TV.

10. jan. 2002 - 13:16
Telenor,TV 2NRK

Lokal DigitalTelenor sier at prislappen er på 5-6 milliarder kroner, hvorav halvparten er for mastnettet og resten vil gå til å dele ut digitale dekodere til alle husstander. Men Lokal Digital tilbyr en mulighet som kan halvere prisen - Telenor ville slippe unna med å dele ut bare dekodere og parabol-skåler.


Men ikke alle kan ta i mot satellitt-sendinger. Satellittene ligger sør på himmelen for Norge og bor du på nordsiden av større fjell og topper, kan du derfor ikke ta imot signalene. Flere prosent av Norges befolkning, for eksempel store deler av Førde, bor i satellittskygger, og Telenor kan ikke ta fra disse innbyggerne sendingene av NRK og TV2.

Tomannsbedriften Lokal Digital har en løsning.

Selskapet har begynt å sette opp små TV-master med kort rekkevidde. Prislappen er så lav at selskapet mener de kan spre digital-TV til områder med så lite som 40 husstander. Med én antenne kan selskapet servere 24 TV-kanaler til hus som ligger opptil åtte kilometer unna.

- Med 500 av våre master kan du dekke 50.000 husstander, noe som er mesteparten av de som lever i satellittskygger her i Norge, forteller Lokal Digital-sjef Oddvar Flølo til digi.no.

Med satellitt og et slikt nettverk vil Telenor få et digitalt tilbud ut til nesten alle samtidig som dagens analoge nett skrus av.

- Vår teknologi er et alternativ til det svært dyre digitale bakkenettet Telenor, NRK og TV 2 vurderer å bygge, mener Flølo.

Lokal Digital arbeider nå i egen regi uten noe samarbeid med Telenor og har satt opp antenner på to steder; Davik i Bremanger og Vartdal, litt nord for Ørsta. Kundene må ut med 6000 kroner for mottaker og etablering.

Da har de fått mulighet til å ta imot kanaler fra både Viasat og Canal Plus.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.