Kan redusere Android-inntektene til Microsoft

Samsung med nytt filsystem.

F2FS kan frigjøre behovet Android-leverandører har for å betale royalties til Microsoft for FAT.
F2FS kan frigjøre behovet Android-leverandører har for å betale royalties til Microsoft for FAT. (Bilde: digi.no)

Samsung med nytt filsystem.

Selv om innholdet i lisensavtalene mellom Microsoft og en mengde leverandører av Android-baserte enheter i stor grad er hemmeligholdt, er det liten tvil om at avtalene i alle fall omfatter bruk av filsystemene FAT og ExFAT. Disse filsystemene brukes i forbindelse med minnekort som microSD, noe mange Android-enheter har støtte for. Dette har bidratt til at Microsoft har betydelige inntekter av salget av Android-baserte enheter.

Nå kan det virke som at i alle fall Samsung ønsker å unngå en slik utgiftspost. Fredag kunngjorde selskapet i Linux Kernel Mailing List at selskapet har kommet med et nytt filsystem, Flash-Friendly File System (F2FS), som skal være spesielt tilpasset lagringsenheter basert på NAND flashminne, inkludert SSD-er, eMMC og SD-kort. Det skal være egnet for alt fra mobile enheter til servere.

I meldingen omtales ikke Android spesifikt, men Greg Kroah-Hartman, en ledende utvikler av Linux-kjernen, omtaler filsystemet som flott for Android-baserte enheter.

Selv om støtte F2FS nå kan legges inn i Linux-kjernen, som blant annet Android er basert på, så er det fortsatt ikke slik at nye Android-enheter i nær framtid vil kunne droppe støtten for FAT. For selv om selve filsystemet er klart, så mangler det meste av infrastrukturen.

Foreløpig er det bare et formateringsverktøy for Linux som er tilgjengelig, mens fsck og debuggingsverktøy skal legges til. Men F2FS-formaterte flashminnekort må også kunne håndteres i Windows og OS X før man i det hele tatt kan tenke på å deaktivere FAT-støtten i Android-enhetene. Dette innebærer at drivere og annen programvare for F2FS må være lett tilgjengelige for brukerne – helst via operativsystemenes automatiske oppdateringstjenester.

Et alternativ, som foreslås i kommentarene her, er at flashminnekort som selges forhåndsformatert med F2FS, også inkluderer en liten FAT-partisjon med F2FS-programvare til i alle fall Windows. Denne FAT-partisjonen behøver ikke å kunne leses av systemer som allerede har F2FS-støtte.

    Les også:

Til toppen