RESULTATERFINANS

Kan ryke i kamp om milliardkontrakt

Oracle, SAP og IFS slåss om Forsvarets milliardkontrakt, men IFS la i går frem nye katastrofetall, noe som kan ekskludere dem.

I løpet av sommeren skal Forsvaret dele ut en av de største IT-kontraktene i Norges-historien. Som ledd i sin effektivisering, skal alle forsvarets økonomi- og administrasjonssystemer samles i ett, felles system. For i dag sitter Hæren, Luftforsvaret , Heimevernet og Sjøforsvaret på hvert sitt. Kontrakten har en totalverdi på over én milliard kroner, men mesteparten av budsjettet vil gå med til omstillingstiltak. Kappløpet er redusert til tre aktører: Accenture (tidligere Andersen Consulting), IBM Norge og TietoEnator. Hver av disse skal velge én eller en kombinasjon av flere programvareleverandører.


Konkurransen er redusert til tre her også.

- Mange store dataprosjekter har strandet på at man skulle lage egne systemer. Vi skal bruke standard programvare så langt som mulig, sier leder for det såkalte Golf-prosjektet, Kjell-Ove Orderud Skare, til digitoday.no.

- Vi ønsker oss en ferdig integrert løsning i stedet for å sy sammen mange systemer selv. Både SAP, Oracle og IFS er med i løpet, forteller han.

Men kappløpet kan i realiteten være redusert til to. For mens de fleste konkurrentene nå er tilbake i pluss, la IFS i går frem enda rødere tall. Selskapet tapte 239 millioner kroner i fjor, vesentlig svakere enn analytikernes estimater på 169 millioner kroner. I 1999 tapte selskapet 147 millioner kroner.

Og resultatet er egentlig enda verre - regnskapet inkluderer inntekter fra et aksjesalg på 180 millioner kroner. Men omsetningen stiger fra 1,9 milliarder til 2,3 milliarder kroner fra 1999 til i fjor. Dette lover dårlig for et selskap der alle analytikerne mener det allerede er altfor mange aktører og spår konsolidering.

- Dersom IFS sliter økonomisk, vil det være et moment i våre vurderinger. Det er viktig at aktørene har økonomisk evne. Vi må se langsiktig og sikre oss at vi ikke står uten leverandør om noen år, sier Skare til digitoday.no.

Han understreker at han selv ikke kjenner til IFS-situasjonen i detalj, men forteller at andre analyserer dette.

Skare forteller at Forsvaret skal innlede forhandlinger med to av de tre konsulentselskapene i løpet av mars. Først i juni eller juli skal man signere en endelig kontrakt.

Hvilket konsulentselskap som har alliert seg med hvilket programvareselskap er ukjent og alle parter har fått munnkurv av Forsvaret.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.