Kan slutte å levere servere med OS

Server-leverandørene har gått med på at maskinene skal boote rett i VMwares nye hypervisor.

Kan slutte å levere servere med OS

Server-leverandørene har gått med på at maskinene skal boote rett i VMwares nye hypervisor.

VMware kunngjorde i går på sin store kundesamling i San Francisco at neste generasjon av deres hypervisor, døpt VMware ESX Server 3i, vil integreres i maskinvaren i servere fra leverandører som Dell, Fujitsu Siemens, HP, IBM, NEC og andre.

En hypervisor er kode som gjør det mulig å dele en fysisk server i flere virtuelle maskiner, hver med valgfritt operativsystem. Hypervisoren håndterer samhandlingen mellom de virtuelle maskinene og de fysiske ressursene.

Den nye hypervisoren har funksjoner tilsvarende dem til dagens ESX Server, og VMware forsikrer at de to kan brukes samtidig i en felles virtuell infrastruktur.

Utover det, er produktene svært forskjellige.

3i er det VMware kaller «tynn hypervisor». Omfanget er redusert til 32 megabytes, mot 11 gigabytes for ESX Server. Årsaken er at hypervisoren helt har kvittet seg med behovet for å støtte seg på et eget operativsystem.

Tanken er at 3i legges inn i flashminne, og at serverne skal boote rett i hypervisoren.

Det åpner for at servere kan gjøres totalt diskløse, og for ordninger der applikasjoner leveres i hver sin ferdige virtuell maskin.

Ifølge VMware er dette godt tilpasset den pågående overgangen til flerkjernede servere, der det er naturlig å ikke lenger betrakte virtualisering som en mulighet, men som den måten man forholder seg til servere på.

Fordelene er økt pålitelighet, bedre sikkerhet, bedre utnyttelse av maskinvaren, lavere driftskostnader, bedre energieffektivitet og så videre.

HP sier 3i vil inngå i deres rackservere (ProLiant) og bladservere (BladeSystem). IBM peker på at deres nye brikkesett X4 passer til VMwares nye hypervisor. Den første X4-maskinene, System x3950 M2, ble kunngjort i forrige uke, og kommer i salg innen årsskiftet.

Fujitsu Siemens vil legge 3i inn i Primergy-familien, mens Dell sier de betrakter 3i som et nøkkelelement i deres «holistiske serverløsning».

Det ventes at de første serverne med integrert 3i-hypervisor fra VMware leveres innen utgangen av 2008.

Analytikere hos Gartner og IDC har gitt positive kommentarer til lanseringen.

Gartner peker på at 3i vil gjøre det enklere å sette opp og drifte virtuelle maskiner, og åpne for bedre utnyttelse av maskinressursene. Ved å få serverleverandørene med på å installere 3i i flashminne, har VMware oppnådd en viktig fordel i konkurransen med Microsoft.

IDC sier det er svært hensiktsmessig å gjøre hypervisoren til en integrert del av serveren framfor ekstra utstyr. En måte å se hypervisoren på, er som en utvidelse av BIOS, blir det hevdet.

3i tilbyr agentfri overvåking av maskinvare gjennom CIM (Common Information Model), og har et integrert CLI-grensesnitt (Command Line Interface) for konfigurasjon av lagring, nettverk, patching og oppdatering.

VMware framhever også automatisk konfigurering og menydrevet oppstart. VMwares DRS (Distributed Resource Scheduler) brukes til å administrere de fysiske ressursene i maskinen. Også sikkerhetskopiering kan håndteres direkte, gjennom tredjeparts løsninger over standard grensesnitt eller VMware Consolidated Backup.

    Les også:

Til toppen