Kan snoke i smarttelefoner

Slik kan NSA få tilgang til alt.

Kan snoke i smarttelefoner
NSA skal ha skaffet seg mulighet for å snoke i smarttelefoner. De har satt opp egne team som har hatt til oppgave å finne metoder for enkelt å få tilgang til all informasjon på enhetene, inkludert Blackberry. Bilde: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Det tyske aktualitets-magasinet Der Spiegel kunne søndag komme med nok en oppsiktsvekkende avsløring i kjølvannet av lekkasjene til Edward Snowden. Ifølge etterretningsdokumenter som magasinet har sett skal nemlig NSA være i stand til å snoke i smarttelefoner.

Dette gjelder alle plattformer, både Blackberry, iOS og Android.

Dokumentene slår fast at NSA er i stand til å hente ut de mest sensitive filene, inkludert adresseliste, SMS-trafikk, notater samt lokasjonsdata.

Hvordan klarer de dette? Ifølge Der Spiegel har NSA lykkes å få tilgang når telefonene blir synkronisert med en PC. I ett av dokumentene skriver NSA at de brukte et spesifikt skript for å få ut tilgang til 38 iPhone-funksjoner.

De har også lyktes med å komme seg inn på innsiden av Blackberry-enheter. Dette var et stort problem i 2009, da de bare kunne leste SMS-trafikk. Men etter at Blackberry det samme året kjøpte opp et annet selskap, som for følge av det endret sin data-komprimeringsmetode, klarte etterretningsgiganten å få tilgang.

Det var, ifølge Der Spiegel, den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ som fikset denne løsningen. Også mailsystemet til Blackberry, som er regnet for å være svært sikkert, skal ha blitt kompromittert av etterretningsorganisasjonen.

Der Spiegel vil presentere mer om smarttelefon-operasjonene i en sak som publiseres mandag, men skriver i en smakebit på nettet søndag at dokumentene indikerer at NSA ikke har brukt denne tilgangen til masseovervåking – men til målrettede aksjoner.

    Les også:

Les mer om: