Kan SP2 redde Vistas omdømme?

Windows 7 er på vei, men før det kommer Service Pack 2 til Vista.

Kan SP2 redde Vistas omdømme?

Windows 7 er på vei, men før det kommer Service Pack 2 til Vista.

Windows Vista fylte i helgen to år, uten at den begivenheten fikk særlig mye oppmerksomhet. Den 30. november 2006 ble Vista tilgjengelig for mange av Microsofts bedriftskunder. Resten måtte vente ytterligere to måneder.

Det er fortsatt svært delte meninger om Windows Vista. Enkelte kaller det for «Windows Me II», etter det kanskje aller minst vellykkede og minst populære operativsystemet Microsoft har gitt ut, mens andre er svært fornøyde og ikke kan se hva de andre klager over.

Uansett har Vista fått et negativt rykte, som den første servicepakken, SP1, bare delvis greide å rette opp.

Windows Vista SP1 ble utgitt i februar i år på enkelte språk, men ble raskt trukket tilbake på grunn av enkelte feil. I midten av mars gjorde Microsoft et mer vellykket forsøk, og en måned senere ble SP1 også tilgjengelig på norsk.

Nå håper mange Vista-brukere på at Service Pack 2 til operativsystemet skal fikse de resterende problemene. Dersom SP2 er bra nok, vil en del kanskje velge å satse på denne ved nye PC-kjøp, i stedet for å vente på Windows 7, med de eventuelle barnesykdommene denne utgaven kan komme med.

Microsoft har tidligere antydet at SP2 til Vista vil komme før Windows 7 lanseres, men noe mer konkret om utgivelsestidspunktet har selskapet ikke vært. For en drøy uke siden meldte Tech ARP at en konfidensiell kilde har fortalt nettstedet at Microsoft vil komme med en RC-utgave (Release Candidate) i februar 2009, og med en RTM-utgave (Release To Manufacturing) i april. Denne informasjonen er ikke blitt bekreftet fra annet hold.

I denne analysen skriver kommentatoren Ed Bott om faktorer som gjør det sannsynlig at SP2 vil komme omtrent et år etter den forrige servicepakken. Han mener at Microsoft nå har funnet igjen roen etter en litt panisk periode med Windows XP og utviklingsproblemene knyttet til Windows Vista.

Dette har ifølge Bott ført til at selskapet nå gir ut ikke-sikkerhetsrelaterte oppdateringer til Vista med relativt fast takt, noe som også var tilfellet med Windows NT 4 og Windows 2000.

Om det er noe hold i Botts konklusjoner, kan diskuteres, blant annet fordi SP1 til Windows Vista var flere måneder forsinket allerede ved det første utgivelsesforsøket.

Det som spesielt skiller SP2 til Vista fra tidligere servicepakker, er at den samme servicepakken også gjelder for Windows Server 2008. Windows Vista og Windows Server 2008 fikk samme kodebase fra og med Windows Vista SP1.

I dette blogginnlegget, som ble skrevet i slutten av oktober, forteller Microsofts Mike Nash litt om Windows Vista SP2.

På den tiden ble servicepakken gjort tilgjengelig i en betaversjon for utvalgte testere. Nash skriver at det endelige utgivelsestidspunktet for Windows Vista SP2 vil avhenge av kvaliteten på produktet.

Windows Vista SP2 skal som andre servicepakker inkludere oppdateringer som tidligere har blitt utgitt enkeltvis.

I tillegg skal den inkludere støtte for en del ny maskinvare og kommende standarder.

Blant annet skal den inneholde Bluetooth 2.1 Feature Pack, som skal støtte den nyeste spesifikasjonen for Bluetooth-teknologien. Operativsystemet skal få innebygd støtte for å skrive til Blu-ray-plater. I tillegg skal exFAT-filsystemet få støtte for UTC-tidsstempler, slik at filer kan synkroniseres korrekt på tvers av tidssoner.

Det loves dessuten enklere WLAN-konfigurering med Windows Connect Now, og bedre søk med Windows Search 4.0, som riktignok for lengst er gjort tilgjengelig separat.

    Les også:

Til toppen