JUSS OG SAMFUNN

Kan sponse bredbånd til innvandrere

IT-minster Heidi Grande Røys varsler tiltak for å få flere innvandrere på nett.

23. apr. 2008 - 13:49

I Soria Moria-erklæringen lovte regjeringen bredbånd til alle.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys la i dag stolt fram resultatet av Regjeringens bredbåndsatsing. Etter nesten en milliard i bredbåndsbevilgninger vil 99,8 prosent av Norges befolkning innen året ha ett eller flere bredbåndstilbud når man inkluderer mobil bredbåndsdekning.

- 96.000 husstander som ellers ikke ville hatt bredbånd, har nå fått tilbudet takket være offentlige bevilgninger, uttalte Grande Røys på dagens pressekonferanse.

Men det vil fortsatt være 25.000 husstander som ikke har fått tilbudet. Disse er spredd rundt omkring på alle steder i Norge. Det verste er likevel den store gruppen som frivillig velger å takke nei til å koble seg til.

I dag er det bare 66 prosent av befolkningen som har bredbåndstilbud, som kobler seg til. Det innebærer i alt 600.000 husstander som ennå ikke har bredbånd, og at hele 34 prosent sier nei til bredbåndstilbudet. Det skaper hodebry for IT-ministeren.

Dette kan være enten folk som ikke har økonomisk evne til å koble seg på eller eldre mennesker som har en teknologisk barriere.

Også innvandrere, og da spesielt kvinner, er en stor gruppe som ennå ikke har tatt i bruk teknologien.

IT-ministeren tror at det for denne gruppen i mange tilfeller kan være en økonomisk hindring å koble seg til.

- Vi vurdrerer fortløpende tiltak på hva vi skal gjøre for å få alle opp på bredbånd. Vi har allerede utstrakt bruk av seniornett og idellee organisasjoner som lærer opp folk på IT. Vi har blant annet bevilget 700.000 kroner til Oslo kommune for dette formålet. Om nødvendig må vi se på andre tiltak for drahjelp mot for eksempel innvandrere, sier Grande Røys.

Regjeringen har i tillegg satt av nær 190 millioner kroner til bredbåndsutbygging på 2008-budsjettet, som forventes å gi full effekt først i 2009.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.