Kan tvinge Apple til musikk-samarbeid

Amerikanske myndigheter kan komme til å gjøre drastiske tiltak for å avlyse formatkrigen for musikk.

Amerikanske myndigheter kan komme til å gjøre drastiske tiltak for å avlyse formatkrigen for musikk.

Amerikanske myndigheter vurderer å tvinge bransjen til å samarbeide om kopieringsbeskyttelse, melder Nytteknik.se. Slik systemet er i dag, kan nemlig ikke musikk lastet ned på iTunes Music Store spilles av på andre produsenters utstyr. Det samme gjelder andre veien, for sanger lastet ned i Microsofts rettighetsformat. Kongressen har nå startet en høring for å finne ut om bransjen bør pålegges å gjøre musikken tilgjengelig for en valgfri musikkavspiller.

Markedsrepresentanter ved høringen avviste all myndighetsinnblanding.

- Markedskreftene kommer til å drive frem nye innovasjoner for kopibeskyttelse, som leder til nye måter å nyte digital musikk. Det kommer gradvis til å løse problemet med interoperabilitet, hevdet William Pence, sjefstekniker i Napster, en av Apples største musikkbutikk-konkurrenter.

Det var kongressmedlem Lamar Smith som tok initiativ til høringen. Han mener det er til skade både for forbrukere og artister at det finnes ulike inkompatible kopieringsbeskyttelser. .

En rekke aktører i bransjen stilte opp, men Smith var ganske oppgitt over at en aktør glimret med sitt fravær. Apple skaffet seg neppe flere venner ved å ikke stille opp.

- Et selskap med 75 prosents markedsandel i nedlastbar musikk bør stille opp når det handler om å vitne i politikkspørsmål som påvirker deres næring. Å ikke gjøre det er en feil, så Smith, i følge nyhetstjenesten The Mac Observer.

Andre aktører uttrykte frykt for at myndighetene skulle blande seg inn og peke ut en vinner på et område som er nytt og i sterk utvikling.

Til toppen