BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kan være risikabelt å oppgradere Dell-PC-er

Kontaktavvik i stasjonære Dell-PC-er skal kunne få hovedkort og strømforsyning til å ryke hvis en av dem erstattes med en standard-komponent.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. des. 2002 - 07:57

På en rekke nettsteder, blant annet på nettstedet til databokforfatteren Robert Bruce Thompson, hevdes det at Dell PC-er produsert etter september 1998 er utstyrt med en strømforsyningsplugg som tilsynelatende ser ut som en standard ATX-basert plugg. Men enkelte av lederne har byttet plass, og også antallet ledere som tilbyr de forskjellige spenningsnivåene er endret. Nettstedene hevder at også hovedkortene er spesielt tilpasset denne pluggen, til tross for at de i fleste de tilfellene ser ut som helt standard hovedkort fra Intel.

Ikke overraskende hevdes det at hvis man bytter ut enten strømforsyning eller hovedkort med standard hyllevare, enten fordi komponenten har gått i stykker eller fordi man vil oppgradere til noe kraftigere, så er det fare for at minst én av de to komponentene vil takke for seg. I en artikkel på nettstedet til boken Upgrading and Repairing PCs skriver forfatteren, Scott Mueller, om denne problematikken.

Han tok i den forbindelse kontakt med en tekniker hos en av de store leverandørene av strømforsyninger og spurte om det finnes noen teknisk årsak til at Dell ikke kan bruke den standardiserte pluggen. Teknikeren skal ha svart at den eneste årsaken han kunne forestille seg var å låse kundene til å kjøpe komponenter kun fra Dell.

ATX-strømforsyning - layout.
ATX-strømforsyning - layout.

Denne siden inneholder skjemaer som viser forskjellene mellom standard ATX (nederst på siden) og det som hevdes å være Dells utgave (rett over ATX-skjemaet).

Hans Kristian Seime, ansvarlig for Dell PC-produkter hos Dell i Norge, mener at dette muligens kan gjelde selskapets OptiPlex-serie.

- Dette er en serie først og fremst beregnet for bedriftskunder som på grunn av mer overvåking av systemet må gjøres litt annerledes enn det som er standard, sier Seime.

Men han sier at en slik problemstilling som digi.no beskriver ikke vil være gyldig fordi ingen i bedriftsmarkedet i Norge skrur i sine PC-er selv. Dette begrunner han blant annet med at Dells PC-er har tre års garanti.

Når det gjelder Dells mer forbrukerorienterte serie, Dimension, skal denne ifølge Seime være "helt standard".

Til tross for dette, antall steder på weben som hevder at Dell har endret layouten på strømforsyningspluggen i alle nyere, stasjonære PC-er, er overveldende. digi.no har dessverre ikke Dell-PC å teste dette på, men vi vil i utgangspunktet råde brukere av Dells stasjonære PC-er om å være svært forsiktige hvis de skal oppgradere enten hovedkortet eller strømforsyningen med komponenter som ikke er levert fra Dell, og helst bytte begge de to komponentene samtidig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.