JUSS OG SAMFUNN

– Kan være ulovlig

– Den nye åndsverkloven har ikke noe å si, mener professor om Piratpartiets siste stunt.

Professor og partner i advokatfirmaet Bing Hodneland, Olav Torvund, mener Piratpartiets ruting av trafikk til Pirate Bay kan være ulovlig etter dagens rett, uavhengig av ny åndsverklov.
Professor og partner i advokatfirmaet Bing Hodneland, Olav Torvund, mener Piratpartiets ruting av trafikk til Pirate Bay kan være ulovlig etter dagens rett, uavhengig av ny åndsverklov. Bilde: Bing Hodneland Advokatselskap DA
26. feb. 2013 - 13:56

Tirsdag ble det kjent at Piratpartiet har overtatt rutingen av trafikk fra nettet til den kjente fildelingstjenesten Pirate Bay, etter at deres svenske søsterparti kastet kortene. I Sverige ble Piratpartiet truet av den såkalte Rettighetsalliansen, som forvalter opphavsrettigheter for artister og andre.

    Les også:

Men løper det norske Piratpartiet en risiko for å bli straffet ved å rute trafikk til tjenesten? Dette spurte vi advokat og professor Olav Torvund om. Han er en av landets fremste autoriteter på rettsinformatikk og er i dag partner i Bing Hodneland.

Han skriver i en e-post at han ikke er oppdatert på om Pirate Bays virksomhet i dag er lovstridig eller ei.

– Men om vi forutsetter at Pirate Bay fortsatt medvirker til ulovlig tilgjengeliggjøring av opphavsrettslige vernede verk i stort omfang, slik ble dømt for, da vil også det som Piratpartiet gjør være ulovlig, opplyser Torvund til digi.no.

Altså: Dersom Pirate Bay driver en ulovlig virksomhet vil Piratpartiet medvirke til opphavsrettskrenkelse gjennom at partiet setter opp en ruter i den hensikt å formidle trafikk til tjenesten. Det vil også gjøre medvirkningen forsettlig.

Han mener også at denne saken ikke er sammenlignbar med den såkalte Telenor-saken. Der slo lagmannsretten fast at Telenor ikke kunne hindres å viderebringe trafikk til fildelingstjenesten.

– Telenor driver generell telekommunikasjon, og er blant annet immun gjennom e-handleslovens § 16 Piratpartiet vil ikke kunne påberope seg denne eller andre bestemmelser i e-handelsloven som gir immunitet mot ansvar, skriver Torvund i en e-post til digi.no.

Heller ikke den foreslåtte endringen i åndsverkloven, som Hadja Tajik la frem tidligere i år, vil få noen konsekvens på denne saken, mener jussprofessoren.

– Piratpartiet driver en virksomhet i Norge. Hvis det de gjør i seg selv er ulovlig, da er dagens regler tilstrekkelig, skriver Torvund som tillegger:

– Det foreliggende forslaget gjelder den situasjon hvor noen som driver en lovlig virksomhet, for eksempel Telenor, også formidler et ulovlig innhold. Da kan man etter de foreslåtte reglene bli pålagt å hindre tilgang til et nettsted, i praksis et nettsted utenfor Norge som derfor ikke kan nås direkte med norsk lov. Telenor-saken kunne ha fått et annet utfall med de foreslåtte regler, men det Piratpartiet gjør påvirkes ikke, avslutter Torvund.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.