DATASENTER

Kan vi få flere stilige datasentre?

Fjell, lys, glass og serverrack i Pionen-anlegget til Bahnhof i Stockholm.
Fjell, lys, glass og serverrack i Pionen-anlegget til Bahnhof i Stockholm. Bilde: Bahnhof
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mars 2017 - 06:00

Selv om de kan være teknologisk interessante, er det å besøke et datasenter sjelden noen estetisk nytelse. Det dreier seg stort sett om store haller fylt med rack, en masse rør til kjøling, samt noen digre dieselaggregater. Har man sett ett, har man sett alle. Nesten i alle fall.

Behovet for datakraft vokser fra år til år. Derfor investeres det betydelige midler i å bygge nye datasentre over store deler av verden, inkludert i Norge. 

Kirker og pyramider

Det gir selvfølge mening i at senteret er ryddig og systematisk innvendig, men må selve bygningene være så kjedelige? 

Det samme spørsmålet kan man vel stille om alle lagerhaller, men nettstedet Datacenter Dynamics kom nylig med en artikkel, «We want good looking data centers!», hvor det trekkes fram datasentre som skiller seg ut eksteriør- eller interiørmessig. 

Svenske Bahnhof må trekkes spesielt fram, siden selskapet har to datasentre litt utenom det vanlige. 

Interiøret til Pionen-anlegget til Bahnhof i Stockholm skiller seg ut i mengden. <i>Foto: Bahnhof</i>
Interiøret til Pionen-anlegget til Bahnhof i Stockholm skiller seg ut i mengden. Foto: Bahnhof

Det mest kjente, Pionen, er lagt til en bunker i bydelen Södermalm i Stockholm. Bunkeren ble oppført i 1943 for å huse en kommandosentral for det svenske sivilforsvaret. Den ligger 30 meter inne i fjellet og skulle etter en ombygning på 1970-tallet kunne tåle trykkbølgen fra kjernevåpen, men ikke en direktetreff.

Glass og farget lys fungerer godt i den gamle Pionen-bunkeren, og kunne godt ha blitt brukt som &quot;location&quot; i en film. <i>Foto: Bahnhof</i>
Glass og farget lys fungerer godt i den gamle Pionen-bunkeren, og kunne godt ha blitt brukt som "location" i en film. Foto: Bahnhof

Selve datahallen er kanskje mest kjent for å ha vært tilholdssted for serverne til Wikileaks en periode

Selv om det dreier seg om ganske rå fjellhall, har den blitt innredet med blant annet planter og fossefall. Interiøret skal ellers være inspirert av science fiction-filmer fra 1970-tallet, slik som Logan’s Run, Silent Running, Star Wars, men også med en viss påvirkning av hovedkvarteret til James Bond-skurker som Blofeld. 

Lajka-anlegget til Bahnhof minner lite om andre datasentre. <i>Foto: Bahnhof</i>
Lajka-anlegget til Bahnhof minner lite om andre datasentre. Foto: Bahnhof

Lajka er et annet av datasenterne til Bahnhof som skiller seg ut. Kanskje ikke så mye på innsiden, så i alle fall på utsiden. Innvendig skal det være utstyrt med en type konteinere lag av 6 mm panserstål.

Også i Lajka har Bahnhof lagt vekt på det visuelle i visse rom. <i>Foto: Bahnhof</i>
Også i Lajka har Bahnhof lagt vekt på det visuelle i visse rom. Foto: Bahnhof

Også nederlandske CyberBunker er, som navnet forteller, lagt til en gammel, atombombesikker bunker. Denne bunkeren ble bygd i 1955 og har fem etasjer. Anlegget har blant annet vært vert for serverne til The Pirate Bay.

Inngangen til CyberBunker i Zeeland-provinsen i Nederland. <i>Foto: Wikipedia</i>
Inngangen til CyberBunker i Zeeland-provinsen i Nederland. Foto: Wikipedia

Er man først inne på bunkere, kan man ikke glemme ubåtbunkeren Dora 1 i Trondheim. Riktignok er det mye annet i denne bygningen enn et datasenter, men som digi.no skrev for to år siden, har Atea et datasenter i dette solide bygget. Enkelte av veggene består av mer enn tre meter tykk armert betong.

Dora 1, ikke langt fra Lade i Trondheim, er ex-tysk ubåtbunker som i dag blant annet rommer et datasenter. <i>Foto: Trondheim Havn/Flickr (CC BY-SA 2.0)</i>
Dora 1, ikke langt fra Lade i Trondheim, er ex-tysk ubåtbunker som i dag blant annet rommer et datasenter. Foto: Trondheim Havn/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Det vakreste datasentret vi kjenner til, tilhører Barcelona Supercomputer Center og huser superdatamaskinen Mare Nostrum.

Superdatamaskinen Mare Nostrum i temmelig flotte omgivelser i Barcelona. <i>Foto: Carol Estrada</i>
Superdatamaskinen Mare Nostrum i temmelig flotte omgivelser i Barcelona. Foto: Carol Estrada

Datasenteret er plassert i en tidligere kirke, Torre Girona, som ligger på campus til Universitat Politècnica de Catalunya.

Det er langt fra alle datahaller som ser så fine ut som denne i Barcelona. <i>Foto: Carol Estrada</i>
Det er langt fra alle datahaller som ser så fine ut som denne i Barcelona. Foto: Carol Estrada

 

På listen til Datacenter Dynamics finner vi også norske Green Montain, som ligger i noen digre fjellhaller i Rennesøy kommune. Anlegget ble tidligere brukt som Nato-lager, primært for den tyske marinen.

Det er en viss estetikk også over hvitkalkede fjellhaller. Her fra anlegget til Green Mountain i Rennesøy kommune. <i>Foto: Knut Bry/Green Mountain</i>
Det er en viss estetikk også over hvitkalkede fjellhaller. Her fra anlegget til Green Mountain i Rennesøy kommune. Foto: Knut Bry/Green Mountain

Hallene er kanskje ikke så mye forskjellige fra andre fjellhaller her til lands, men Datacenter Dynamics mener at anlegget er preget av sterk estetikk og at det ligger vakkert til. 

Omtrent slik skal datasentres Pyramid i Michigan bli seende når det er ferdig senere i år. <i>Foto: Switch</i>
Omtrent slik skal datasentres Pyramid i Michigan bli seende når det er ferdig senere i år. Foto: Switch

Amerikanske Switch skal senere i år åpne et datasenter som, når man ser bilder av bygget, naturlig nok heter Pyramid. Dette er lokalisert i nærheten av Grand Rapids i Michigan. Anlegget ble opprinnelig bygget for snart 30 år siden, men bygges nå om. 

Vet du om andre datasentre som tar seg godt ut? Fortell gjerne om det i kommentarfeltet nedenfor,

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.