Kanontall fra Compaq

Compaq holder gasspendalen mot gulvet. Salget i fjerde kvartal hoppet opp hele 48 prosent, men selskapets nye toppsjef, Gunnar Bjørkavåg, må likevel konstatere at fortjenesten henger ikke helt med.

Compaq, verdens største datamaskinleverandør, omsatte for 80,3 milliarder kroner i fjerde kvartal i år, en vekst på hele 48 prosent i forhold til fjerde kvartal i 1997. Men fortjenesten steg bare med 13,6 prosent, noe amerikanske analytikere mener skyldes et stadig sterkere prispress i PC-bransjen.

Det koster å kapre markedsandeler, noe Compaq har gjort gjennom en sterk vekst i salget av svært billige PC-er. På vårparten måtte Compaq gjennomføre brannsalg av et større antall eldre PC-er som hadde hopet seg opp på lager. Compaq er da også igjen blitt den ledende leverandøren av billig-PC-er i USA.

Compaq satt igjen med 5,6 milliarder kroner i fortjeneste etter fjerde kvartal. Selskapet mener de hyggelige fjerdekvartalstallene skyldes en vellykket sammensmelting med Digital, som Compaq kjøpte i sommer. Compaq uthever ikke noen spesielle produktområder som vokser raskere enn andre.

Til tross for kanontall i fjerde kvartal, må Compaq for 1998 skrive opp et tap på 20 milliarder kroner på grunn av oppkjøpet av Digital og omstruktureringen det krevde. Totalt omsatte selskapet for 203 milliarder kroner i 1998, en vekst på mer beskjedne 14 prosent i forhold til 1997.

Her i Norge oppgir ikke Compaq fortjeneste, men forteller at de omsatte for 2,6 milliarder kroner, en vekst på 14,8 prosent. Totalt solgte Compaq 138.000 PC-er og servere, en vekst på 16 prosent fra i fjor, mens resten av konkurrentene vokste en prosent mindre.

- Vi er fornøyd, sier Asbjørn Søgstad, markedssjef i Compaq Norge. Han peker på at selskapet er meget godt fornøyd med en ekstrem vekst i salget av de mer lønnsomme Intel-serverne, der Compaq nå har en markedsandel 45 prosent.

Compaq har klart å holde snittprisen på maskinene de selger ut på rundt 17.000 kroner (pris til distributør). Dette tallet skjuler likevel at Compaq er rammet av en fallende snittpris på PC-er i Norge, men selskapet klarer å kompensere med et høyere serversalg. I fjerde kvartal solgte Compaq 7600 Intel-servere til en snittpris på 75.000 kroner og har også her nå en markedsandel på hele 45 prosent.

Internasjonalt vil ikke Compaq si noen om 1999, men her i Norge lover Gunnar Bjørkavåg, nyansatt administrerende direktør, solid vekst. Blant annet lover han at Compaqs konsulentinntekter skal mer enn doble seg i løpet av året. Dessuten melder Bjørkavåg om et sterkt salg av servere med Alpha-prosessorer, en teknologi Compaq fikk med seg på Digital-kjøpet.

Her i Norge er sammenslåingen med Digital er ferdig i februar, i hvert fall på overflaten - selv om en del dypere organisasjons- og kulturendringer gjenstår. Digital-navnet er borte fra all markedsføring og snart sitter alle ansatte i Compaqs kontorer på Bryn.

Samtidig med offentliggjøringen av resultatene, lanserte Compaq onsdag en rekke produktoppdateringer, blant annet servere med de siste Intel-prosessorene.

Til toppen