Kantega gjør web-verktøy gratis

Kantega har markert seg internasjonalt innen web-tjenester. Nå donerer selskapet et verktøy til åpen kildekode.

Kantega har markert seg internasjonalt innen web-tjenester. Nå donerer selskapet et verktøy til åpen kildekode.

IBM har nettopp donert verktøysamlingen Rational Unified Process (RUP) til åpen kildekodefellesskapet ved stiftelsen Eclipse.

    Les også:

– Dette var spennende, sier administrerende direktør Jon Øyvind Eriksen i Kantega til digi.no. – Når vi leste om dette på digi.no, fant vi at vi ville følge opp dette tiltaket.

Det skjer ved at Kantega donerer rettighetene til «RUP for Creative Web Design» til Eclipse.

– Det dreier seg en en utvidelse av RUP, som bygger bro mellom metodikkorienterte teknologer og kreative webdesignere, forklarer Eriksen.

«RUP for Creative Web Design» er utviklet av Kantega på oppdrag fra IBM Rational, og distribueres internasjonalt av IBM.

– RUP har sin opprinnelse i IT-bransjen, og oppleves som fremmed for mange webdesignere. RUP brukes i stor grad som metodikk for utvikling av virksomhetskritiske IT-løsninger som nettbanker, portaler og lignende. «RUP for Creative Web Design» er et verktøy som lar webdesignere bruke beste praksis innen webdesign innenfor rammen for RUP-prosjekter, i stedet for å kjøre kreativ webdesign som en separat aktivitet utenfor IT-prosjektet.

Ifølge Eriksen er gevinsten ved å bruke felles rammeverk, bedre samarbeid mellom prosjektdeltakerne, samt IT-løsninger hvor det er glimrende samspill mellom det visuelle brukergrensesnittet og den tekniske delen av løsningen.

Eriksen forklarer at i det kommersielle internetts barndom ble webdesignere først og fremst benyttet til å lage markedsføringsnettsteder. Da web også ble etablert som brukergrensesnitt for virksomhetskritiske løsninger som nettbanker og lignende, oppsto behovet for å integrere de kreative prosessene som webdesignerene benytter, med moderne systemutviklingsmetodikk.

– IBM Rational gikk derfor bredt ut til flere kjente IT-konsulentselskaper over hele verden for å finne noen som både hadde spisskompetanse på webdesign og god kjennskap til den anerkjente systemutviklingsmetodikken RUP, for å finne noen som kunne integrere de to perspektivene.

Til slutt falt valget på et norsk miljø.

– Kantega fikk oppdraget å lage «RUP for Creative Web Design» i sterk konkurranse med flere internasjonale webselskaper.

Utslagsgivende var at fagmiljøet i Kantega har arbeidet med RUP og UML helt siden 1990-tallet, og i tillegg at Kantega har et prisbelønt webdesignmiljø som legger stor vekt på å jobbe metodisk helt fra idéfase til brukertest for å lage brukervennlige løsninger.

«RUP for Creative Web Design» var ferdig etter ett års arbeid (i 2003). Den ble lansert av IBM Rational som offisielt sponset RUP plugin, og har fått mange positive tilbakemeldinger, ifølge Eriksen. Den kan lastes ned fra IBM Rational Developer Network.

Til toppen