JUSS OG SAMFUNN

Kapitalforvaltere ut mot nettsensur

Kapitalforvaltere som DnB Nor advarer Google, Microsoft og Yahoo mot å bidra til sensur i Kina.

21. mars 2007 - 15:22

DnB Nor Kapitalforvaltning har sluttet seg til en investorerklæring om ytringsfrihet og Internett. Bakgrunnen er en økende grad av myndighetssensur av internettbruk, blant annet i Kina, heter det i en pressemelding fra DnB Nor Kapitalforvaltning.

Initiativtakere til erklæringen er Journalister uten grenser (Reporters sans frontières). 35 foretak innen kapitalforvaltning har hittil undertegnet erklæringen. Det forplikter dem til å overvåke og ivareta ytringsfriheten på Internett.

Blant de utenlandske internettselskapene som i dag opererer i Kina, er det spesielt Google, Microsoft og Yahoo som har havnet i søkelyset for å ha tillatt kinesiske myndigheter å innskrenke mulighetene for søking gjennom selskapenes søketjenester, heter det i meldingen.

Det er også rapportert tilfeller der internettselskaper har videreformidlet informasjon til kinesiske myndigheter, som igjen har bidratt til at regimekritiske brukere er blitt identifisert og fengslet, heter det videre.

DnB NOR sier de vil støtte forslaget om ytringsfrihet på Internett på de kommende generalforsamlingene til Google og Yahoo og fortsette sin aktive dialog med disse selskapene.

I tillegg til DnB NOR Kapitalforvaltning har DnB Nor-datterselskapene Vital Forsikring og Carlson Investment Management (Sverige) underskrevet erklæringen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.